В продължение на десетилетия учените се опитват да разрешат проблема с безплодието и сега изглежда са една крачка по-близо - учените смятат, че резултатите от изследването им разкриват радикално нови възможности за възпроизводство.

Това е първият път в историята, в който учените са успели да създадат здрави овоцити на бозайници от мъжки клетки, каза водещият автор на изследването, световноизвестният пионер в областта на лабораторно отгледани яйцеклетки и сперма, Кацухико Хаяши, пише The Guardian. Нещо повече, учените смятат, че този процес може в крайна сметка да проправи пътя за лечение на тежко безплодие, както и перспективата бъдещите еднополови двойки да имат съвместно биологично дете.

В хода на изследването учените успяха да създадат мишки, които технически имат двама биологични бащи, като за това те използваха верига от сложни стъпки, включително генно инженерство. В същото време учените станаха първите в историята, култивирали жизнеспособни яйцеклетки от мъжки клетки, което само по себе си е постижение.

Хаяши представи работата си на Третата международна среща на високо равнище за редактиране на човешкия геном в Института Франсис Крик в Лондон и заяви, че неговите и на неговите колеги резултати от изследването дават надежда, че този процес може да бъде пресъздаден в човешки клетки. Между другото, точно това прави екипът на Hayashi в момента.

Изследователите отбелязват, че са необходими много повече изследвания, преди технологията да може да се използва в клинични условия. Вероятно след 10 години двама мъже наистина ще могат да родят биологично дете и целият процес ще бъде напълно безопасен.

В същото време Хаяши отбелязва, че не може да каже със сигурност, че тази услуга някога ще бъде достъпна за обществеността. Важно е да се разбере, че технически това наистина е възможно, но на практика такъв въпрос е от значение не само за науката, но и за нашето общество.

Екипът също така отбелязва, че този метод може да се приложи за лечение на тежки форми на безплодие, включително при жени със синдром на Търнър, при които напълно или частично липсва едно копие на X хромозомата.

Имайте предвид, че не всички в научната общност вярват в успеха на по-нататъшните клинични изпитвания върху човешки клетки. Например професор Джордж Дейли, декан на Харвардското медицинско училище, нарече работата "очарователна", но добави, че изследванията на други учени показват, че прехвърлянето на тази технология към човешките клетки може да бъде много по-трудно, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

В изследването учените са използвали кожни клетки, които носят мъжка комбинация от XY хромозоми и след това са ги трансформирали в яйцеклетка с женска версия на XX. Първоначално мъжките клетки бяха препрограмирани, след това Y хромозомата беше премахната и X хромозомата, "заета" от друга клетка, зае нейното място. По същество най-големият трик на цялото изследване е дублирането на X хромозомата, казва Хаяши.

След това клетките се култивират в система, възпроизвеждаща условията в миши яйчник. След като клетките бяха оплодени с нормални сперматозоиди, в резултат на това учените получиха около шестстотин ембриона, които след това бяха поставени в сурогатни мишки. Според Хаяши в крайна сметка са се родили само седем малки, което означава, че ефективността на този метод е около 1% и е по-ниска от метода с използване на нормални женски яйца, който е 5%. Въпреки това малките са били здрави и са имали нормална продължителност на живота и дори са можели да дадат потомство като възрастни.

Превод: GlasNews