Психологът и специалист по психосоматика Анастасия Коткова в интервю за Канал Пети нарече потискането на собствените си емоции като една от причините за възпалителни заболявания на назофаринкса.

Според изданието съвременните психолози са открили механизма на възникване на ангина и други възпалителни заболявания на назофаринкса. От гледна точка на специалистите някои психологически проблеми „засядат” в тялото ни и предизвикват различни заболявания. Вратът става мишена на такова коварно инфекциозно заболяване като ангина.

Във врата са съсредоточени много различни състояния, емоции и чувства, които човек трябва да изрази, но в някои случаи не изразява, обясни събеседникът на портала.

Психосоматиката смята психологическите фактори за „виновник” за телесните заболявания. Според специалиста има ясна логична връзка между появата на заболяването и намиращия се човек в конфликт или стресово състояние.

Според Коткова човешкото тяло насочва всичките си сили за разрешаване на конфликта, търси изход от него и спасява организма, който природата е настроила да оцелее.

След това тялото започва да се възстановява, този процес може да изглежда като възпалителен, а нагнояването и треската ще се превърнат във външни прояви, сподели психологът.  

„Това са начини за освобождаване на тялото от допълнителни клетки, от отпадъчен материал, който е бил необходим по време на стрес“, обясни Коткова.

Експертите дешифрираха ангината по следния начин: те предложиха да представят конфликт или мисъл под формата на голям залък, който човек грабва, но не може да преглътне и усвои.

Това парче като метафора може да бъде голям проект на работата или огромна отговорност, която се оказва непосилна тежест. Ако човек все още може успешно да реализира работен проект, тогава тялото реагира с възстановяване под формата на тонзилит и възпалено гърло.

Едната страна на повишаването на температурата и гнойните процеси е емоционалното освобождаване, другата е потискането на собствените емоции. Това може да бъде неизказано негодувание или гняв, страх да не обидите другите, желание да угодите и да бъдете „добри“ във всички ситуации.

Като пример експертът посочва конфликти с ръководството, при които човек не може да покаже пълнотата на разкъсващите го мисли и чувства поради задължението за подчинение и финансова зависимост.

Поддържането на мисли извън прага на кабинета води до телесно, но не и до умствено разтоварване, което в този случай се излива във възпалено гърло. Като се научат да управляват преживяванията, хората ще се отърват от хроничните заболявания.