Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис представиха нова хипотеза за появата на вода на Земята.

Проучване, публикувано в списание Nature, показва, че водата, без която не би могло да има живот, може да е възникнала директно на нашата планета, а не е била донесена на нея отвън. Една от най-популярните идеи за появата на вода на Земята е, че влагата е била въведена след формирането на планетата от различни астероиди, които са били богати на лед.

Не точно мъж. Учени разбраха чии са останките от потънал шведски кораб

Сега експертите успяха да демонстрират, че е възможен и друг сценарий, формиран от редица химични реакции. В процеса екипът разглежда потенциални химически процеси, които са се случили преди около 10 милиона години на Земята. По това време богатите на водород съединения са доминирали в атмосферата на планетата. Разработеният модел е взел предвид такива параметри като температура на повърхността, наличието на различни вещества в земната кора, включително желязо, силикати, натриеви оксиди, метан, кислород и въглероден диоксид. Компютърното моделиране разкри, че голямо разнообразие от химични процеси протичат при такива условия и някои от тях отдавна са потвърдени от науката, информира "България он Еър".

Учени разказаха как затоплянето на Земята ще промени вкуса на виното

Така например комбинацията от кислород, силиций и водород с желязото на земното ядро направило последното по-малко плътно. Най-важното откритие е, че кислородът, освободен от магмата, е в състояние да се свърже с водорода в атмосферата, което води до образуването на вода. Освен това, моделът показа, че приблизителното количество вода, образувано по този начин, съответства на количеството, което е налично на Земята.