Оказва се, че повечето системни реакции след ваксинация не са причинени от самата ваксина, а от нашето буйно въображение...

В медицината съществува концепцията за "ноцебо ефект", тоест самохипноза, базирана на очакването на негативни последици. Отдавна е известно, че подобни реакции възникват предимно при доброволци, участващи в клинични изпитвания на нови лекарства - както лекарства, така и ваксини. Някои участници в клинични изпитвания традиционно получават залъгалка, маскирана като таблетки или инжекции с истинско лекарство. Ясно е, че такива хора не могат да имат реални странични ефекти, причинени от самото лекарство. Но оплакванията... се появяват. И понякога те не са толкова малко. Самохипнозата е голяма сила, казват лекарите.

Каква роля играе ефектът ноцебо в случая на ваксините срещу COVID-19? Този въпрос беше зададен от изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center към Harvard Medical School в Бостън. Учените анализираха данните на 45 380 души, участвали в 12 клинични изпитвания на различни чуждестранни ваксини срещу COVID. 22578 доброволци са получили инжекции физиологичен разтвор, 22802 - истински ваксини. Участниците в двете групи по-късно се оплакват от системни реакции след ваксинацията (температура, главоболие и т.н.). В същото време никой от тях, разбира се, не знаеше дали е получил ваксина или плацебо - това са строгите условия на CI.

След приключване на тестовете информацията беше разсекретена и ето какво установиха американските учени:

- сред действително ваксинираните хора след първата доза от ваксината, временно влошаване на благосъстоянието (а именно системни реакции след ваксинация) се съобщава от 46% от пациентите, след втората доза - 61%;

- сред тези, на които е дадено плацебо, 35% от доброволците се оплакват от неприятни реакции след първата инжекция и 32% след втората.

Така учените са изчислили, че до 76%, тоест до 3/4 от всички системни нежелани събития (температура, главоболие и др.) след първата доза от ваксинацията могат да бъдат причинени, казано просто, от самохипноза, тревожни очаквания. След втората доза ноцебо причинява почти половината от системните постваксинални реакции (52,5%). Е, ако говорим средно за целия курс на ваксинация (и двете дози), се оказва, че ефектът от самохипнозата може да провокира около 65%, тоест до 2/3 от оплакванията за определени видове системни заболявания.