Факултетът по дентална медицина на Медицински университет – Пловдив съвместно с Районната колегия на БЗС – Пловдив организират Пети Научен конгрес по дентална медицина „Наука и практика – ръка за ръка“. Той ще се проведе от 29  април до 1 май 2022 година в Аула „Магна“ на ФДМ на МУ-Пловдив.

В рамките на форума тържествено се чества съвместен юбилей – 50 години от основаването на катедрите по Орална хирургия и Лицево-челюстна хирургия на Факултета по дентална медицина – Пловдив. Този златен юбилей отбелязва началото на научната специалност „Хирургична стоматология“ в денталния факултет на МУ-Пловдив.

По повод 50-годишнината в конгресната програма са включени известни наши и чуждестранни специалисти по хирургична дентална медицина – д-р Алесандро Куки и д-р Камила Пекора от Италия, Кристиан Стемпф от Франция, проф. Вера Стояновска, дм от Северна Македония, ще представят най-новите тенденции в костната аугментация, хирургичния инструментариум, постекстракционната обработка, както и нови възстановителни материали. Проф. Павел Станимиров, дм от Факултета по дентална медицина – София ще направи обзор на съвременните тенденции в оралната и лицево-челюстната хирургия. Проф. Андреа Дидилеску, проф. Марине Имре, дм, доц. Ана Мария Танку от Университета по  медицина и фармация в Букурещ, Румъния, ще акцентират върху образователните предизвикателства в денталната медицина по време на пандемията COVID-19 и върху устойчивостта в денталната практика.

Това са само част от акцентите от общо 9 научни доклада, 15 постерни презентации и 9 пленарни лекции от авторитетни специалисти по дентална медицина. Като съпътстваща програма в рамките на форума се провеждат и четири теоретично-практически курса.

Най-очакваното събитие за 50-годишнината на катедрите по Орална и Лицево-челюстна хирургия във ФДМ-Пловдив от 16.00 часа в зала Аула „Магна“ е „Срещата на поколенията“ и представяне на юбилейния Алманах под надслова на юбилея „Поглед назад с надежда за бъдещето“. Срещата ще събере бивши и настоящи преподаватели-доайени, студенти, възпитаници и служители, отдавали през изминалия половин век своите сили, знания и опит за изграждането и утвърждаването на пловдивската школа по дентална хирургия.

Над 480 са регистрираните участници от града и страната. Сред тях са много общопрактикуващи дентални специалисти, както и млади научни изследователи – докторанти, постдокторанти и специализанти. Достъпът е безплатен за студентите от всички дентални факултети.

Гилдията от страната очаква с интерес обсъждането на най-новите тенденции в денталната медицина – приложението на иновационни технологии и материали, новости от клиничната дентална практика, а също и представяне на интересни случаи от хирургията, протетиката, ортодонтията, пародонтологията и ендодонтията.

След две издания в пандемична обстановка организаторите очакват тазгодишното издание на Конгреса да е с най-много регистрирани участници.

Конгресът се утвърждава като традиционно научно събитие за академичния календар на университета, за бранша и за съсловната стоматологична общност на Пловдив.

Форумът продължава 3 дни и ще се проведе в хибриден формат.