Учени съставиха най-старото родословно дърво в света с помощта на ДНК от човешки останки, открити в гробница на 5700 години в Котсуолдс, Великобритания. Анализът разкрива, че хората, погребани там, са представетиле на пет последователни поколения от едно семейство.


Повечето от хората, чиито останки са намерени в гробницата, произлизат от четири жени, всяка от които има деца от един и същи мъж. Правото за използване на гробницата вероятно се основава именно на произхода от този човек. Но те са погребани в различни части на гробницата въз основа на произхода си по майчина линия.
 
Това предполага, че жените от първо поколение са заемали значимо място в социалната структура на тази общност. Неолитната гробница има две Г-образни камери, като едната е обърната на север, а другата - на юг.
 
„Две от жените и всичките им деца до пето поколение са в южната камера. А другите две жени и децата им са предимно в северната камера, въпреки че някои от тях са погребани в южната камера по-късно, вероятно заради срутване на северния проход, след което не е било възможно да погребват там повече хора", обяснява  проф. Дейвид Райх от Harvard Medical School, който е един от авторите на проучването.
 
Гробницата датира от важен период в историята, непосредствено след като земеделието е въведено във Великобритания от хора, чиито предци са се разпространили из Европа от Анадола и Егейско море. Разкопките ще помогнат на изследователите да разберат семейната динамика сред тези хора от каменната епоха и да научат повече за тяхната култура.

Има и индикации, че в семейството са били осиновени „доведени синове“, казват изследователите – мъже, чиято майка е била погребана в гробницата, но не и биологичният им баща. Вероятно майката е имала деца и от мъж, свързан с първоначалния основател на фамилията.

Гробницата разкрива доказателства за полигиния- мъже да имат деца от множество жени, на в същото време показва, че полиандрията (жени да имат деца от множество мъже) също е била широко разпространена. Различните жени, които са имали деца от един мъж, по принцип не са имали роднински връзки помежди си. Но в случаите, когато жените са имали повече от един партньор, мъжете обикновено са близки роднини.

„Отлично запазената ДНК в гробницата и използването на най-новите технологии ни позволи да разкрием най-старото родословно дърво в света и да го анализираме, за да разберем нещо дълбоко за социалната структура на тези древни групи", казва Иниго Олалде от испанския Университет на Страната на баските.