Провокирани от конспирациите или от чисто научин интерес, учените създадоха толкова миниатюрен чип, който може да бъде поставен на върха на игла и така да влезе в човешкото тяло.

Разработката е дело на инженери от Колумбийския университет. Те демонстрираха в средата на май месец тази година най-малката едночипова система, изграждана някога. Тя може да се имплантира с игла за подкожни инжекции и след това да се използва за измерване на вътрешна телесна температура и евентуално за други изследвания, свързани със здравословното състояние.

 Интересното е, че разработката на учените сама по себе си е напълно функционална електронна схема, информира "Труд". Създадената едночипова система е с по-малки размери от най-малкия компютър в света, който представлява устройство с форма на куб с размери 0,3 мм. Новата едночипова система е видима през микроскоп и е по-малка от 0,1 мм3.

Учените използват пиезоелектричен преобразувател за безжично захранване на малкия чип, а комуникация извършват с него чрез ултразвук. В устройството са вградени сензори, което съдейства превръщането на импланта в система за измерване на различни здравни показатели.

На този етап се говори само за измерване на телесната температура, но сред очакваните други възможности учените включват измерване на кръвното налягане, нивата на глюкозата, както и анализ на състоянието на дихателната система. Устройството успешно е тествано върху мишки.