За поредна година пловдивчани се оплакват от нашествие на миризливки в целия град. Според еколозите обаче популацията през тази година не се е увеличила спрямо предишните години. Дори напротив - забелязва се сравнително слаба активност на насекомите, от които повечето хора изпитват отвращение. Най-много насекоми се наблюдават в районите с преобладаващи зелени площи като Гребната база и Тракия, но хора от всяка точка на града сигнализират за наличието на миризливки. Това са насекоми, които не са кръвосмучещи и не пренасят зарази, не нанасят големи щети и върху растенията.

"На този етап на територията на град Пловдив нямаме издаден документ от БАБХ, с който да започнем третиране на площи срещу миризливките", разказа пред TrafficNews директорът на "Дезинфекционна станция" Елена Тотолакова. По думите й активният сезон на тези насекоми е през пролетта и есента. Вероятно заради по-сухия летен сезон популацията на миризливките тази година не е толкова активна, в сравнение с предишни години.

За борбата с насекомите специалистите от "Дезинфекционна станция" използват растителни препарати, които са стадящи и не влияят върху растенията или друг вид насекоми. Но на този етап на територията на Пловдив тази процедура не се е налагала, допълни Тотолакова.

Обичайно при понижението на температурите през късна есен неприятните миризливки ще спрат размножаването си и ще се укрият. Интересен факт за този вид насекоми е, че те имат своя специфичен характер. Обикновено предпочитат да кацат на места или предмети, които са в бял и жълт цвят.