Скоро учените ще могат да изтрият спомена за „лошите моменти“ в живота на човек. Екипът по изчислителна неврология на ATR Computational Neuroscience Labs създаде уникалния скенер DecNef.

Критиците смятат, че съществуването му само по себе си е повод да се замислим за „сериозни етични проблеми“. Те смятат, че хората не са готови за факта, че изкуственият интелект е в състояние да промени човешката личност.

Технологията за „редактиране“ на паметта е наречена DecNef. Първоначалната й цел е да лекува хора с Посттравматично стресово разстройство. Тя използва електромагнитни импулси, подобни на тези, използвани в конвенционалния апарат за магнитен резонанс.

Скенерът измерва различни промени в мозъка на човек, като нивото на подаване на кислород в кръвта. Събраните данни се предават в реално време за анализ чрез изкуствен интелект. Той рисува специфични области на мозъка в момента, в който човек има спомени.

Ученият от компанията Аурелио Кортес обяснява, че изкуственият интелект играе критична роля в разбирането на човешките мозъчни процеси. Скенерът наблюдава областите на мозъка, където възникват „болезнени” спомени и помага на пациента да контролира тези импулси.

След това, технологията стартира процеса „изрязване и замяна“. Активността в една част на мозъка се заменя с друга, изпращат се различни импулси. В резултат на това на човек му се струва, че тези събития не са му се случвали никога, пише skafeto

Как мислите, има ли сериозни етични проблеми в това, изкуствен интелект да изтрие лошите Ви спомени?