Земята неумолимо се нагрява, което се доказва от няколко фактора, по-специално: 2023 г. стана най-горещата година в цялата история на наблюденията и невероятни вълни от суша, топлина и горски пожари се спуснаха на планетата. Освен това учените вече са заявили, че топлината е достигнала такова ниво, че вече нямат достатъчно червено, за да го обозначат, пише Daily Mail.

За да се намали леко натоварването на климатичните системи на Земята и да се охлади планетата, учените предлагат да тя да бъде покрита с гигантски чадър от досадните слънчеви лъчи. Прогнозите са, че планетата ще се скрие зад чадъра за около две години и това ще намали средната глобална температура с 2,7 градуса по Фаренхайт.

В резултат на това екип от Израелския технологичен институт Технион работи за създаването на гигантски навес с размерите на Аржентина, който ще прилича на чадър и ще помогне да се блокират слънчевите лъчи, което от своя страна ще помогне за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне на Земята.

Авторите на изследването изчисляват, че чадърът от близо 2,5 милиона квадратни километра ще създаде сянка, която в крайна сметка ще понижи температурата на Земята с 2,7 градуса по Фаренхайт - процес, който ще отнеме около 3 години. Учените казват, че прототипът, чиято площ е малко над 9000 квадратни метра, ще струва около 20 милиона долара за изграждане и може да бъде завършен до 2027 г.

Предполага се, че чадърът ще се намира на 14,4 милиона километра от Земята и ще се движи в космоса, отваряйки и затваряйки засенчващия слой. Докато учените обявяват важността на този чадър и неговите предимства, критиците казват, че цената на „мегаструктурата“ всъщност ще бъде невероятна: общата цена на проекта се оценява на трилиони долари.

Снимка: Technion-Israel Institute of Technology and Asher Space Research Institute

Според физика от Харвард Ави Льоб изграждането на всяка такава огромна структура в космоса би било изключително скъпо и би изисквало широко сътрудничество чрез преразпределяне на средства от военния бюджет за мирни цели.

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, когато учените обмислят затъмнения или блокиране на Слънцето за охлаждане на планетата. Още през 2021 г. инициативата на Бил Гейтс на стойност 3 милиона долара заяви, че целта й е да се пръскат милиони тонове тебешир в стратосферата. Миналата година Белият дом също заяви, че е готов да обмисли планове на изследователи за блокиране на слънчевата светлина от достигане до повърхността на нашата планета - варианти, които ще бъдат разгледани като част от усилията за предотвратяване на глобалното затопляне.

Израелски учени също казват, че планират да построят прототип през следващите 3 години. Според Йорам Росен, водещият автор на изследването, той и екипът му изобщо не планират да "спасяват планетата", но искат да знаят, че това е възможно.

Снимка: Technion-Israel Institute of Technology and Asher Space Research Institute

Космическият чадър за Земята се предвижда да се състои от леки слънчеви платна, прикрепени към кораб със слънчева енергия. В същото време учените пазят в тайна материалите, от които планират да изградят иновативен чадър.

Масивната завеса изглежда гъвкава, което позволява на екипа да я сгъне вътре в кораба, което ще ги отведе до първата точка на Лагранж (L1). Предполага се, че това разположение на чадъра ще позволи да се осигури постоянно затъмняване на огромна част от нашата планета.

Някои експерти обаче са скептични към разработката на учените, като предполагат, че работата по земното затъмнение всъщност не е нищо повече от „загуба на време и ресурси“. Основният проблем според критиците е, че проектът ще струва невероятна сума пари и вероятно няма да бъде завършен навреме.

Превод: GlasNews.bg