Стареенето на живите организми обаче е естествен и напълно неизбежен процес. Въпреки това обаче човешките същества се стремят към вечна младост още от древните времена. Вземете Клеопатра, например.

И така постепенно човешките същества създали средства, с които да се борят срещу бръчките - родили се кремовете против стареене, диетите… И това продължава да е една особено гореща тенденция и то по цял свят.

Учените обаче направиха ново откритие - електронните устройства, с които днес така упорито сме свикнали, доста вредят на кожата ни и ни състаряват, предават от “Дейли Сабах”.

Отдавна е известно, че синята светлина е лоша за мозъчните клетки и ретината. Неотдавнашно проучване, проведено от Държавния университет в Орегон, твърди, че кожните клетки също са уязвими към прословутата синя светлина.

За изследването е използвана Drosophila melanogaster, обикновената плодова муха, важен като модел организъм поради клетките и механизмите на развитие, подобни на тези на други животни и хора.

Мухите, подложени на ежедневни цикли от 12 часа светлина и 12 часа тъмнина, имат по-кратък живот в сравнение с мухите, държани в пълен мрак, или тези, държани на светлина с филтрирана синя дължина на вълната.

Освен поражения в мозъчните клетки и в ретините на мухите, изложени на синя светлина, някои от тях са загубили и способността си да се катерят.

“Фактът, че светлината ускорява стареенето при мухите, в началото ни беше много изненадващ. Измерихме изражението на някои гени в стари мухи и открихме че отговарящите за стреса защитни гени са изразени, ако мухите се държат на светлина. Ние предположихме, че светлината регулира тези гени", коментира пред научни издания ръководителят на изследването, Джага Джайбултович.

Докато учените не намерят начин да предотвратят вредното въздействие на сините светлини върху хората, има няколко неща, които можете да направите, за да се защитите по-добре.

Очила с кехлибарени лещи ще филтрират синята светлина и ще предпазят ретините ви. А телефони, лаптопи и други устройства могат да бъдат настроени да блокират сините емисии.