Сънят е жизненоважен за нашето тяло. Учените изучават най-добрите позиции за сън, възглавници, матраци и часове от деня от десетилетия. Основният въпрос обаче остава - колко часа на ден наистина трябва да спи човек, за да поддържа здравето на тялото, пише IFL Science.

В ново проучване учените изчислиха точното количество сън, от което се нуждае човек, както и минималното количество сън за човек на ден. Учените са стигнали до извода, че в един идеален свят всички трябва да спим по 8 часа на ден. Но, уви, не всеки успява. Затова учените са изчислили минималния праг, под който не се препоръчва падането.

Както се оказва, хората трябва да спят поне 5 часа на нощ, за да не се излагат на риск от развитие на множество хронични заболявания и други здравословни проблеми.

В проучването са участвали около 8 хиляди души, които не са имали две или повече хронични заболявания. След известно време учените отново провериха наличието на хронични заболявания при реципиентите и го сравниха с количеството сън.

Оказа се, че тези, които спят по-малко от 5 часа на нощ, имат 30% по-висок риск от множество хронични заболявания, отколкото хората, които спят по седем часа на нощ. Изследователите установили, че групата с най-малко количество сън, под 5 часа, има най-висок риск от развитие на едно или повече хронични заболявания. В допълнение, тези участници също са имали повишен риск от ранна смърт.

В същото време тези, които спят повече от 5 часа на ден, са по-склонни да избегнат множество хронични заболявания на по-късна възраст.

Превод: GlasNews