Изкуственият интелект е смятан като следващата голяма революция, която може коренно да промени света. Очакванията към тази технология действително са много големи, но въпреки че се разработва от години, тя все още е далеч от показаното по научнофантастичните филми.

И все пак, изкуственият интелект е факт и в момента.  Интелигентни алгоритми се използват за голям брой дейности и услуги. Те са навсякъде - от софтуер за мониторинг и управление на различни системи, през алгоритми за анализ и предвиждане на повдение и събития до осигуряване на обработката на данните и предложенията в множество онлайн услуги.

Междувременно не спират и публикациите с всякакви нови проекти, разработки и новосъздадени възможности за най-различни системи с изкуствен интелект, пише Вести.

Общото между всички тях е, че всяка подобна интелигентна разработка е нишова. Тя може да извършва само дейностите, за които е създадена и подготвена чрез сложни процеси с бази данни и машинно обучение.

Все още няма еквивалент на човешкия интелект - универсална интелигентна система, която да може да се адаптира към множество ситуации и да се справя с разнообразни теми. Подобна може и да не е нужна. Би било по-лесно дa се направи междинна система, която да прехвърля задачите към съответните алгоритми, които са специализирани.

Ползите от изкуствения интелект са ясни. Той ще може да работи по-бързо, по-сигурно и да се справя с много по-голям обем информация. Но не липсват и рискове и притеснения.

Най-очевидните са рисковете, които хората отново виждат във филмите. Най-вече дали изкуственият интелект в един момент няма да прецени, че хората или нещо свързано с тях е опасно и да се превърне от помощник във враг. Повечето учени смятат, че това няма как да се случи, като ще е нужно просто в основата на алгоритъма да се заложат ясни правила, които той никога да не нарушава.

Дори и алгоритъмът да е "добър" и да спазва основните правила, риск отново има. Например как ще бъде използван. Един от примерите е т.нар. deep fake клипове. Чрез алгоритми може да се създават снимки и видео, които да сменят лицата в кадър и да поставят хора в неподозирани фалшиви ситуации или изказвания. Самата технология не е измислена с тази цел, но бързо придоби популярност точно за нея до степен, че много сайтове и социални мрежи я забраниха.

Не липсват и критици като Илон Мъск, които многократно предупреждават, че с изкуствения интелект трябва да се внимава. Мъск неведнъж е казвал, че според него хората подценяват тази технология и не осъзнават, че може да бъде много опасна, ако не се управлява правилно.

Пред Financial Times изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман казва, че според него изкуственият интелект ще има много ползи, но "ако се управлява погрешно, може да умножи много от проблемите, с които се борим днес". Мъск е сред основателите на OpenAI, но в последствие напусна компанията, след като се появиха различия в идеите за нейните цели.

Обучението на изкуствения интелект е най-трудната част и често не протича според очакванията. Вече имаше много случаи, в които алгоритми биват обвинявани в расизъм заради странен подбор и определение на хора по различни критерии, в които сам ги поставя.

Затова все още има доста предизвикателства, които трябва да бъдат решени. Фактът е, че напредък има и той е с постоянно темпо. Алгоритмите вече могат да работят по-бързо и да обработват повече информация от човека. Постепенно научават и какво е контекст и как да адаптират обработените данни според него.

Предстои им още доста път обаче, за да са със самосъзнание и способност да бъдат "като хората". Развитието на технологиите напредва все по-бързо и тази цел, макар да изглежда далечна, може да се окаже доста по-реалистична от очакваното.