Астрофизикът Ави Льоб предложи своя версия за появата на нашата Вселена: тя е създадена от технологично много високо развита извънземна цивилизация.

Ученият смята, че новата му теория за произхода на Вселената съчетава религиозната идея за създателя със светската идея за квантовата гравитация, пише Scientific American.

Ави Льоб и неговите теории

Ави Льоб, астрофизик от Харвардския университет, е много известен в научната общност със своето нестандартно мислене и необичайни теории. В миналото той каза, че известният междузвезден обект „Оумуамуа" е създаден от извънземни, че има милиарди извънземни космически сонди, летящи в слънчевата система, и че само с помощта на AI ще бъде възможно да се осъществи първи контакт с извънземна цивилизация. Също така наскоро Льоб откри на дъното на Тихия океан, както той твърди, останките от извънземен космически кораб. Но сега Льоб предложи нова теория, според която нашата Вселена може да е създадена в лабораторията от технологично напреднала извънземна цивилизация.

Учен от Харвард твърди, че е намерил останките на извънземен кораб СНИМКИ

Вселената е създадена от много напреднала извънземна цивилизация

Според учения сега има много теории за това как се е появила Вселената, но все още не е известно какво се е случило преди Големия взрив. Според хипотезата на Льоб извънземни, които са на най-високо ниво на развитие, са положили ръка (или може би нещо друго) в създаването на нашата Вселена.

Ученият вярва, че такава цивилизация може да създаде необходимите технологии, които биха позволили на извънземните да създадат детска вселена от нищото, използвайки квантово тунелиране. Така новата теория за произхода на Вселената съчетава религиозната идея за създател със светската идея за квантовата гравитация.

"Нямаме теория, която да комбинира двете основни основи на физиката - квантовата механика и гравитацията. Но такава теория може да бъде създадена от технологично много напреднали извънземни, което би им помогнало да развият технологията за създаване на детски вселени", казва Льоб.

извънземноцял екран
Астрофизикът Ави Льоб предложи своя собствена версия за появата на нашата Вселена: тя е създадена от технологично много високо развита извънземна цивилизация Снимка: Daily Mail

Нова скала за измерване нивото на развитие на цивилизациите

Ученият смята, че нивото на развитие на една цивилизация не трябва да се измерва с помощта на известната скала на Кардашев, която се основава на количеството енергия, консумирана от такава цивилизация, и на възможността тя да се извлича в голям мащаб в космоса. Вместо това нивото на развитие трябва да се измерва със способността на една цивилизация да възпроизвежда астрофизичните условия, довели до нейното съществуване.

„Тъй като нямаме способността да възпроизвеждаме условията, довели до нашето съществуване, ние сме технологична цивилизация от ниско ниво, цивилизация от клас C. Но ние непрекъснато унищожаваме местообитанието си с технологии, така че като цяло можем да бъдем приписани на по-ниско ниво - цивилизация от клас D "Цивилизация от клас B може да регулира условията в непосредствената си среда, за да бъде независима от своята звезда-домакин, а цивилизация от клас А може да пресъздаде космическите условия, довели до нейното съществуване, а именно създаването на бебешка вселена в лаборатория", казва Льоб.

 
Вселенацял екран
Снимка: Live Science

Търсете извънземни, в противен случай ви очаква съдбата на динозаврите

Според учения именно тези много напреднали цивилизации са движещата сила зад космическия естествен подбор. Затова астрофизикът смята, че трябва да продължим активно да търсим извънземни цивилизации, които са на по-високо ниво на развитие.

„В противен случай всичко може да свърши зле за нас, както се случи с динозаврите, които бяха „владетели“ на Земята, докато астероидът не развали илюзията им“, казва Льоб.

Ако приемем, че теорията на Льоб е правилна, възникват редица свързани въпроси. Могат ли нашите създатели да ни манипулират и контролират живота ни? Ами ако сме само във високотехнологична симулация, както предполагат някои учени? През 1999 г. авторите на филма "Матрицата" вече показаха как може да бъде. Дори без извънземни.

Превод: GlasNews