Експертът Клеменс Вендтнер очаква пандемията да натовари тежко интензивните отделения през следващата година: „От медицинска и научна гледна точка далеч не сме обявили победа над коронавируса“, ​​каза специалистът по инфекциозни болести в интервю за Augsburger Allgemeine.

„Според мен пандемията, която ще нанесе сериозни щети на болниците, ще продължи и през първата половина на 2022 г.“

Според главния лекар в клиниката Schwabing в Мюнхен основният проблем е, че процентът на ваксинациите в момента не се увеличава: „Ако нищо не се промени значително през следващите няколко седмици, трябва да приемем, че четвъртата вълна ще се засили през есента и че ще трябва да приемаме пациенти с Covid в клиники, не на последно място в интензивни отделения", сподели той.

„За съжаление, четвъртата вълна ще удари неваксинираните с пълна сила и с всички клинични последици. Според настоящите данни тази група хора няма да има защита чрез стадния имунитет", добави Вендтнер. Изследванията показват, че вирусният товар на делта щама може да бъде до 300 пъти по-висок от този на оригиналния тип вирус от Ухан.

„Това не е проблем за тези, които са били ваксинирани, но за тези, които не са били ваксинирани, рискът е наистина голям. Затова мога само да посъветвам: Ваксинирайте се!", призова ученият.