Известният теоретичен физик, оксфордският професор Роджър Пенроуз и анестезиологът, невролог, професор в Центъра за изследване на съзнанието в Университета на Аризона Стюарт Хамероф стигнаха до общото мнение, че съзнанието продължава след смъртта на физическото тяло.

И двамата изследователи са привърженици на така наречената теория за квантовата природа на съзнанието. Според основната идея човешкото съзнание се съхранява в специални тръби на мозъка, приемайки формата на квантова информация.

Когато тялото престане да функционира напълно физически, всички тези квантови данни се трансформират в нова форма.

Както обясни Пенроуз, тази информация „не може да бъде унищожена“.

„Квантовата информация... просто се разпространява и разпръсква из цялата Вселена като цяло“, каза Пенроуз, цитиран от Express.
Той обясни, че в случай на реанимация на пациента, данните могат да се върнат в тялото, в същите микроепруветки. И тогава пациентът заявява своето преживяване близо до смъртта.

Ако не бъде реанимиран и смъртта на пациента стане окончателна, тогава, както предложи Пенроуз, съществуването на квантова информация ще продължи извън тялото.

„Може би за неопределено време, като душа“, подчерта той.

Друг учен, д-р Ханс-Петер Дюр от Института по физика Макс Планк (Мюнхен), вярва, че цялата физическа Вселена, която осъзнаваме около нас, е само продукт на нашето възприятие. И след физическата смърт на тялото възниква безкрайността извън космоса.

По време на живота си човек разбира само „материалното ниво“, а „отвъдното“ е безкрайна реалност, която е „много“ по-голяма и „този свят се корени“ в нея, каза той.

Следователно човек е безсмъртен, защото тялото умира, но духовното квантово поле продължава да съществува.

Ако заменим понятието "душа" с понятието "квантова информация", тогава ще получим потвърждение за съществуването на живот след смъртта.

Превод: GlasNews