Благодарение на общата теория на относителността на Айнщайн учените знаят, че скоростта на времето може да се променя. Това означава, че времето тече по-бързо далеч от повърхността на Земята. Това е така, защото колкото по-близо е един обект до повърхността на планетата, толкова повече гравитацията, или силата на тежеста, действа върху него, пише Live Science.

Според Джеймс Чин Уен Чоу от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ хората, които живеят на голяма надморска височина, остаряват малко по-бързо от тези, които живеят много по-ниско, тоест на морското равнище.

„В относително изражение тези, които живеят в равнините, на морското равнище, остаряват по-бавно поради гравитацията с много малко количество“, казва Чин Уен Чоу.

Например, ако човек е живял на върха на връх Еверест, чиято височина е 8848 метра, в продължение на 30 години, тогава той ще бъде по-възрастен от някой, който е живял на морското равнище за същото време с 0,91 милисекунди. И ако същото събитие се случи на ниво 1600 метра над морското равнище, тогава човекът ще бъде по-възрастен от "равнинния" жител с 0,17 милисекунди.

времецял екран
Снимка: space.com

Според Тобиас Ботуел от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ ходът на времето започва да се променя още на 0,2 мм над морското равнище. Въпреки че това са много малки стойности.

Защо масивни обекти като Земята изкривяват хода на времето? Факт е, че тъканта на пространство-времето е четириизмерно платно, в което има три вида пространствени координати (нагоре/надолу, надясно/наляво и напред/назад) и една времева линия (минало/бъдеще). Всеки обект, който има маса, с помощта на своята гравитация огъва пространството и времето като цяло.

Според Андрю Нортън от Open University, Обединеното кралство, всичко, което има маса, влияе върху структурата на пространство-времето. В близост до обект с маса пространство-времето се изкривява, което води до изкривяване на пространството и забавяне на времето. Но този ефект е много малък в числено отношение.

Учените заключават, че гравитацията наистина ни кара да стареем по-бавно. Разбира се, обикновено това е само въпрос на милисекунди и животът на морското равнище едва ли е добра стратегия против стареене.

Превод: GlasNews