Учените проучват възможността за "смесване" на ваксини, тоест използване на различна ваксина в бустерната доза от тази в предишните дози. Хората, които са получили ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, могат да се възползват най-много от бустер доза от различен тип РНК ваксина, според предварителните резултати от проучване, публикувано от американски учени, пише DIP.

Проучването, финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ, проучва възможността за "смесване" на ваксини, тоест използване на различна ваксина в бустер доза.

Проучването включва 458 възрастни, които са ваксинирани с една от трите ваксини (Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson), лицензирани в Съединените щати. Всяка група била разделена на три нови групи, които да получат повторно една от трите налични ваксини като бустер доза.

След това изследователите анализирали нивата на антителата 15 дни след повторното инжектиране. Те открили, че нововаксинираните с ваксината на Johnson & Johnson имат 4 пъти по-високи нива на антитела след бустерни ваксини със същата ваксина, 35 пъти по-високи при бустерни ваксини с ваксина Pfizer и 76 пъти по-високи при бустерни ваксини с ваксина Moderna.

За разлика от тях, нововаксинираните с ваксината Moderna винаги са имали по-високи нива на антитела от тези, които са наскоро ваксинирани с ваксината Pfizer или Johnson & Johnson, „независимо от бустерната ваксина“.

Превод: GlasNews.bg