Сексът може да бъде прекрасен, но може да бъде и много труден. Може би науката е последното нещо, за което можем да мислим в момента на сближаване, но учените настояват, че имаме много да учим.

Науката за секса е широка област на изследване, която обхваща много аспекти на човешката сексуалност, от физиологичните до психологическите и социалните фактори, които влияят на нашето сексуално поведение.

През десетилетията учените са успели да хвърлят светлина върху различни начини за подобряване на сексуалното преживяване, а сега, на Свети Валентин, Шантал Готие, преподавател и специалист по секс и връзки в Уестминстърския университет, разкри 5 мощни начина за подобряване на секса с помощта на науката, пише Science Alert.

Вълнение и желание

Тези два фактора може би играят решаваща роля в човешката сексуалност. Първо, възбудата е необходим компонент на сексуалната активност и може да бъде предизвикана от различни фактори, включително допир, визуални сигнали и психологически фактори. Второ, желанието, което се отнася до стремежа или мотивацията за сексуална активност.

Възбудата и желанието са сложни явления и могат да бъдат повлияни от много фактори, включително биологични, психологически и дори фактори на околната среда.

През 60-те години на миналия век Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън са известни със своите противоречиви изследвания върху физиологията на човешката сексуалност и разработват цикъла на сексуалния отговор, който включва етапи на емоционална и физическа промяна, когато човек се възбужда по време на сексуално стимулиращи дейности. Обикновено тези фази включват:

желание;
възбуда;
оргазъм;
резолюция (връщане към нормално).

Изследванията показват, че мъжете и жените преживяват тези фази по различен начин. Една от основните причини е, че жените по-трудно реагират на сексуални стимули, тъй като са по-податливи на психологически и емоционални знаци като комуникация и динамика на взаимоотношенията.

Науката също така показва, че възбудата и желанието са взаимосвързани, но работят по различен начин. Например, мъжете показват признаци на физическа възбуда, но това не означава, че непременно се чувстват възбудени или искат секс в момента. По същия начин жените може да нямат желание за секс, но то може да се появи преди или след възбуда.

Открита комуникация

Учените отбелязват, че един от аспектите на сексуалното преживяване е комуникацията. Изследванията показват, че двойките, които открито и редовно говорят за своите сексуални предпочитания, са по-склонни да изпитат по-голямо сексуално удовлетворение.

За да подобрите комуникацията, изследователите съветват да говорите честно и открито с партньора си за вашата сексуалност. Тъй като сексът може да бъде много различен, не се колебайте да говорите с партньора си какво ви възбужда, от какво се страхувате или какво не харесвате.

Добавете подправки

Изследванията показват, че добавянето на тръпка и разнообразие от стимулации и техники може значително да подобри сексуалния ви живот. Затова помислете как да разнообразите секса си с:

нови пози;
мануална стимулация;
мастурбация;
орална стимулация.

В допълнение, изследователите съветват да опитате няколко други неща, които могат да подобрят вашия секс, включително:

ролеви игри;
BDSMпрактики;
секс с играчки;
чувствен масаж;
използване на лубриканти;
тантрически секс;
мастурбация пред партньор;
гледане на еротично порно;

Имайте предвид, че преди да опитате нещо ново, е важно да постигнете взаимно съгласие и да обсъдите границите на другия.

Внимание

Изследванията показват, че вниманието, състояние на осъзнатост в настоящия момент, има положителен ефект върху сексуалното преживяване. Чрез повишаване на осведомеността и вниманието към усещанията в тялото, вниманието може значително да увеличи сексуалната възбуда и желание.

Има няколко начина да включите вниманието в сексуалното преживяване. Едно от тях е да се съсредоточите върху момента, да обърнете внимание на усещанията в тялото по време на сексуална активност.

Управление на очакванията

Важно е да разберете, че сексът е сложен и многостранен. Културните норми и религиозните вярвания обаче често могат да повлияят на начина, по който гледаме на сексуалното поведение и удоволствие. Например, някои от тях гледат на секса само като на репродуктивен акт и следователно ограничават изразяването на нашата сексуалност.

Независимо от представите ни за секса, важно е да се чувстваме комфортно в собственото си тяло. Първо, важно е да приемете тялото си и да го обичате такова, каквото е. Това ще ви помогне много в секса. Второ, опитайте се да не мислите твърде много по време на секс и оставете тялото ви да прави това, което идва естествено.

Превод: GlasNews