Учени от университета Джон Хопкинс в Съединените щати откриха, че блокирането поради коронавируса е безполезно, опасно и вредно. Това съобщават от Studies of Applied Economics.

Изследователите установиха, че няма доказателства, че блокирането е ефективно за потискане на разпространението на коронавирус. Това означава, че ефективността на блокирането е недостатъчна, за да се счита тази мярка за оправдана.

Специалистите стигнаха до това заключение въз основа на мета-анализ на проучвания за ефективността на карантинните мерки и самоизолацията.

Учените са изследвали приблизително 20 хиляди изследвания и само 24 от тях са били подходящи за мета-анализ. Те бяха разделени на три групи: проучвания за ефективността на блокирането в зависимост от тежестта, проучвания на режима на самоизолация и специални изследвания, свързани с принудителни ограничения.

Резултатите показаха, че всяка от трите групи не подкрепя заключението, че блокирането има значително влияние върху смъртните случаи от коронавирус. В САЩ и Европа те намалиха смъртността средно само с 0,2 процента, докато въвеждането на режима на самоизолация намали смъртността с 2,9 процента.

Според изследователите блокирането на практика няма отрицателно въздействие върху здравето на населението. То обаче оказа значително влияние върху икономическите и социалните ситуации. Поради това учените смятат, че блокирането не е оправдано и трябва да бъде отхвърлено.

Превод: GlasNews