Американски учени разработиха метод за използване на истински мъртви паяци за хващане на малки предмети, съобщи newatlas.com.

За разлика от бозайниците, които движат крайниците си чрез разтягане и свиване на мускулите, паяците движат краката си с помощта на хидравлично налягане. Прозомата (цефалоторакс - б.ред.) на тези членестоноги изпраща кръв към краката, което ги кара да се разтягат. Когато кръвното налягане се понижи, краката се огъват.

Професор Даниел Престън и аспирант Фей Яп от университета Райс в Тексас решиха да видят дали могат да предизвикат такива движения при мъртви паяци-вълци. Процесът започна с евтаназия на паяка, след което медицинска игла беше поставена в прозомата му. След това се добавя капка лепило към точката на поставяне, за да се закрепи иглата. С помощта на спринцовка, прикрепена към игла, малко количество въздух се изпомпва в прозомата, което кара краката на паяка да се движат. Когато въздухът беше изтеглен от прозомата, краката се стегнаха. При тестовете на технологията Necrobotics паяците успяха да хванат и повдигнат товари, 130% по-тежки от собственото им тегло.

Според изследователите един паяк издържа около 1000 цикъла на разтягане/компресия на крака, преди тъканите му да започнат да се разграждат. Учените смятат, че полимерното покритие може да увеличи експлоатационния живот.

Технологията Necrobotics може да има практически приложения.

„Сортиране или преместване на микрообекти, сглобяване на микроелектроника, нашите паяци биха били полезни“, казва Престън. „Освен това самите паяци са биоразградими, така че ние не замърсяваме околната среда с нашите „роботи“.