Международен екип астрономи състави каталога ФАНГС-МЮЗ (PHANGS-MUSE) с 19 галактики, близки до нашата, в който показват с безпрецедентна точност как звездите се появяват от облаци прах. Наблюденията са направени с много големия телескоп на Европейската южна обсерватория (ESO VLT) в Чили. На снимките се виждат отделните компоненти на галактиките в различни цветове.

Новите данни дават възможност на астрономите да определят местоположението на млади звезди и на газа, който се загрява около тях. Като комбинира тези наблюдения с данните от телескопа АЛМА в Атакама, екипът допринася да бъде установено какво задейства газовете да образуват звезди, информира БТВ. Най-далечната от наблюдаваните галактики е на 60 милиона години, а най-близката - на пет.

"Това ни дава за първи път представа за галактиките, които образуват звезди в близката до нас Вселена, с ниво на детайлите, които позволяват да наблюдаваме местата, където се образуват звездите, облаците газ", каза Ерик Емселем от Европейската южна обсерватория.