Изследователи са изследвали протеин, който е свързан с различни видове рак, и са установили, че той също така влияе върху телесното тегло.

Според учени от Йейлския университет новото откритие предоставя много полезна информация за това как тялото ни реагира на храна или нейното отсъствие и открива нови възможности за лечение на заболявания, свързани с метаболитни нарушения в човешкото тяло.

Изследователи от университета в Йейл изучават процеса, чрез който аугментор-алфа насърчава различни видове рак при хората. Този протеин се свързва с рецептор, наречен анапластична лимфомна киназа, което го кара да мутира и причинява рак.

По време на изследването учените се опитаха да установят в коя част на тялото този протеин е най-обилен. За да направят това, те проведоха експерименти върху мишки и установиха, че протеинът аугментор-алфа е най-силно изразен в хипоталамуса. Това е частта от мозъка, която е отговорна за много важни функции в човешкото тяло, включително регулиране на температурата, реакция на стрес и метаболизъм.

Експериментът показа, че най-високото ниво на протеина е в невропептида, който създава AgRP неврона в мозъка, който е отговорен за чувството за глад.

„Без тези неврони човек просто би умрял от глад, той просто нямаше да разбере, че има нужда от нещо за ядене. Когато стана ясно, че протеинът augmentor-alpha е особено изразен в тези неврони, ние заключихме, че той може да участва в процесния метаболизъм", казва Тамаш Хорват от Йейлския университет.

Новото откритие предоставя много полезна информация за това как тялото ни реагира на храна или нейното отсъствие и открива нови възможности за лечение на заболявания, свързани с метаболитни нарушения в човешкия организъм. 

По време на експеримента с мишки учените установиха, че при гладни мишки, на които не се дава храна, нивото на протеина в AgRP невроните се повишава. След това учените премахнаха този протеин от мишки и установиха, че те стават по-тънки, но по-активни от нормалните мишки, независимо дали приемат диета, богата на мазнини, или по-здравословна.

След това учените спряха да хранят мишките без протеин, но активността им не намаля.

„Трябваше да изглежда обратното – мишките трябваше да намалят активността си, за да пестят повече енергия поради липсата на храна, но това не се случи. Затова смятаме, че протеинът augmentor-alpha играе важна роля в метаболизма. Една от функциите му е да забави метаболизма, когато няма достатъчно храна. Този протеин е като да кажеш: „Не губете енергия, нямате храна“, казва Хауърт.

Според учените, ако повишите нивото на протеина аугментор-алфа, то по този начин можете да лекувате загубата на апетит, която е страничен ефект от приема на определени лекарства. Може също да играе важна роля при лечението на заболявания като анорексия.

"Но висока концентрация на този протеин е в хипоталамуса, който е отговорен за много различни функции в тялото. Така че въздействието върху този протеин ще има други последствия", казва Хауърт.

Припомняме, че учените откриха генетична връзка между човека и морските организми. Оказа се, че генът, който е отговорен за развитието на слуха при хората, е отговорен и за развитието на тактилните способности при морските анемони.

Превод: GlasNews