Все повече изследвания показват, че здравето на червата влияе на нашето настроение. Така молекулярни биолози и психиатри от Съединените щати откриха връзка между наличието на бактерии Faecalibacterium в червата (те вече са наречени „бактерии на радостта“) и разстройствата на настроението.

Настанявайки се в тялото ни, „бактериите на радостта” имат общо противовъзпалително действие и вие имате не живот, а благодат. Но ако броят на тези бактерии намалее, тогава в тялото започва дълготраен бавен възпалителен процес, който е характерен за хората, страдащи от диагностицирана депресия.

Между другото, паралелни проучвания също се провеждат в Япония. Там целият чревен микробиом (т.е. целият набор от бактерии) и неговият ефект върху мозъчната функция и психологическото състояние на човек попаднаха в полезрението на учените. Оказа се, че дисбалансът на бактериите е свързан с необичайна реакция на стрес и с депресия. Тази връзка работи поради факта, че почти всички бактерии в червата отделят невротрансмитери - вещества, чиято основна задача е да предават сигнали към нервните клетки. Така че приемането на пробиотици с полезни бактерии е напълно способно да подобри настроението на човек.

„Можем да почувстваме последствията от системното възпаление, когато имаме болка в коляното, но едва ли го забелязваме, когато същият възпалителен процес води до тих хаос в други области на тялото ни, например в мозъка“, пише авторът на книгата "Пътна карта към дълголетието" Юлия Юсипова. Можем да почувстваме мъгла в главата и забрава, но не свързваме това с възпаление."

Причината възпалителните процеси в мозъка да останат незабелязани е, че нямаме рецептори за болка в този орган. Не можем да кажем, че мозъкът е почервенял, както например при ухапване от комар, но всъщност процесите са подобни.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ НА ПРАКТИКА?

1. Оценете нивото на възпаление с помощта на кръвен тест за високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), нивото му трябва да бъде под 0,9 mg / dl.

Високите показания може да показват, че начинът ви на живот допринася за възпаление в цялото тяло или че има, например, пропусклива чревна стена.

2. Тъй като изследванията потвърждават, че хроничното чревно възпаление причинява намаляване на производството на нови мозъчни клетки в хипокампуса (отговорен за когнитивните способности и настроението), грижата за здравето на червата е въпрос както на психическо благополучие, така и на грижа за ясното мислене.

ВАЖНО!

- Решете проблемите с червата, направете тестове, разберете причините за диария, запек, болки в червата, подуване на корема. Включете в диетата пребиотици и пробиотици, кисели зеленчуци, млечни продукти.

- Поддържайте физическа активност.

Заседналият начин на живот може да допринесе за производството на възпалителни цитокини, които ускоряват стареенето и заплашват здравето.

Всяко упражнение, което правите редовно, ще свърши работа. Това може да бъде йога, силови тренировки (ако ги правите редовно), ходене, всичко, което помага за поддържане на енергия и облекчаване на хронично възпаление.

Превод: GlasNews