Уникално постижение - учени отгледаха растения в лунна почва, използвайки проби, събрани по време на мисиите на Apollo до Луната. Това е първият път, когато растенията са покълнали и отглеждани на Земята в почва от друго небесно тяло.

Проучването може да положи основата за отглеждане на растения, които доставят кислород и храна на Луната: една изключително полезна идея, тъй като програмата на NASA Artemis се стреми да изпрати астронавти на южния полюс на Луната по-късно това десетилетие. Но експериментите също така разкриват колко стресиращо е за растенията да растат в лунен реголит или почва, която е коренно различна от естествените местообитания на Земята.

Различни видове растения, включително хранителни култури, са летели на космическата совалка и на Международната космическа станция. Проби от растения дори са използвани, за да се докаже, че лунните проби не са вредни за живота на Земята.

„Растенията помогнаха да се установи, че пробите от почвата, донесени от Луната, не съдържат патогени или други неизвестни компоненти, които биха навредили на земния живот, но тези растения бяха само поръсени с лунния реголит и никога не са отглеждани в него“, казва съавторът на изследването Анна-Лиза Пол, професор по градинарство в Института по храни и селскостопански науки към Университета на Флорида.

Пол и съавторът на изследването Роб Фърл, изтъкнат професор по градинарски науки в Института по храни и селскостопански науки на UF, са искали да направят крачка напред и да видят дали семената ще растат в лунната почва.

„За бъдещи по-дълги космически мисии може да използваме Луната като база или стартова площадка“, посочва Фърл в изявление. „И така, какво се случва, когато отглеждате растения в лунна почва, нещо, което е напълно извън еволюционния опит на растението? Какво биха направили растенията в лунна оранжерия? Можем ли да имаме лунни фермери?“

Това е експеримент, който се подготвя отдавна - изминали са 15 години, откакто изследователите са направили първото си предложение и заявка за лунни проби. Искането е уважено едва преди 18 месеца.

Изследователският екип поиска 4 грама лунен материал, събран по време на мисията Apollo 17 от NASA. Райън Зейглер, куратор на проби на мисиите Apollo в NASA, видял научната стойност в предоставянето на повече от различни мисии на Apollo и той им изпратил общо 12 грама (2.7 чаени лъжички) от лунни проби, събрани от мисиите Apollo 11, 12 и 17.

Изследователите искат да проведат последващи проучвания, за да разберат как отглеждането на растения в лунната среда всъщност може да промени почвата на Луната.

„Луната е много, много сухо място“, добавя съавторът на изследването Стивън Елардо, асистент по геология. „Как минералите в лунната почва ще реагират на отглеждането на растение в тях с добавена вода и хранителни вещества? Ще направи ли добавянето на вода минералогията по-гостоприемна за растенията?“

На Луната тези растения биха могли да изтеглят ресурси от лунната почва като желязо и да ги направят достъпни в полезни форми.