Хората, които са имали нова коронавирусна инфекция, са по-склонни да придобият хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. В рамките на една година след covid деформация на сърдечния мускул се наблюдава при 58% от пациентите, които са се възстановили.

Това съобщи за ТАСС ръководителят на лабораторията на Тюменския кардиологичен научен център - филиал на Томския НИМЦ, д.м. Елена Ярославская. Това е първото вътрешно изследване на сърдечните последици от коронавирусна инфекция, което ще направи възможно правилното изготвяне на рехабилитационна програма за пациенти след COVID-19.

Както каза Ярославская, в проучването са участвали 380 души от различни възрасти, пол и здравословни състояния, включително пациенти без анамнеза за сърдечно-съдови заболявания. Всеки е имал covid пневмония по време на заболяването си с коронавирус. Не е известно дали са били ваксинирани срещу коронавирус.

„Имаме показателна находка – разтягане или деформация на миокарда (сърдечния мускул). Когато сравнихме първите резултати от прегледа на пациенти с пневмония COVID-19 3 и 12 месеца след изписването от болницата, видяхме влошаване. След три месеца се наблюдава влошаване [деформация на миокарда] при 28%, а година по-късно - вече при 58% от изследваните", каза Ярославская.

Според лекаря има голяма вероятност тези пациенти да развият хронична сърдечна недостатъчност в бъдеще, но за да са сигурни в това и да посочат точния процент, учените ще продължат да разследват нарушението на щама. Те също така възнамеряват да разработят метод за нормализиране на сърдечния мускул.

В момента е известно, че коронавирусна инфекция, пренесена при липса на ваксинация, може да причини усложнения, на първо място, върху дихателната система, както и върху сърдечно-съдовата и централната нервна система, в най-лошия случай вирусът може да бъде фатален. Курсът на ваксинация облекчава симптомите на заболяването в случай на инфекция и в повечето случаи избягва усложнения.

Превод: GlasNews