Стив Брусат от Университета в Единбург предупреждава, че хората могат да се смалят по размер чрез еволюцията, тъй като трябва да се адаптират към изменението на климата.

Според учения на планетата вече настъпват необратими промени поради повишаването на температурите: нивата на океаните се покачват, животинските и растителните видове изчезват, увеличава се рискът от развитие на смъртоносни заболявания при хората.

"Но това не е границата. Бозайниците, които имат по-малък размер на тялото, могат по-добре да се адаптират към изменението на климата, както се е случвало в миналото. Така че, за да оцелее в нови условия, човечеството също може да се смали по размер", казва пред Express Брусат.


 
Бозайниците с по-малки размери на тялото могат по-добре да се адаптират към изменението на климата, както са правили в миналото. Това означава, че за да оцелее в новите условия, човечеството трябва да намалява и по размер. Снимка: Експрес

Според учения промяната в размера на човешкото тяло по време на бъдещите еволюционни процеси е подобна на подобна трансформация в размера на тялото при древните коне.

Палеоцен-еоценски термичен максимум и последствията от него

„Преди 55 милиона години на Земята се случило събитие, което е известно като палеоцен-еоценски топлинен максимум. Тогава температурата на планетата се повишила много. Съставът на атмосферата се променил и много животински видове изчезнали. Досега това е най-голямото глобално затопляне. Според данните, получени от вкаменелости, древните коне са се адаптирали към новите условия, като са се свили по размер. Звучи страховито, но промяната в телата на хората може да бъде същата като при тези животни“, казва Брусат.


Според изкопаеми доказателства, древните коне са се адаптирали към новата среда, като са се свили по размер. Снимка илюстративна 

Според учения дори сега в по-топлите райони на Земята много животни са по-малки, отколкото в по-студените. Същото се наблюдава и при хора, които живеят на север и където е много горещо. Изследванията показват, че жителите на арктическите региони са средно малко по-големи от хората, живеещи в по-ниски географски ширини.

„Що се отнася до животните, вероятно е по-малките същества да имат повече телесна повърхност в сравнение с обема си, отколкото по-големите животни. Следователно те могат да отделят излишната топлина по-добре. Вярвам, че намаляването на размера на тялото е естествен начин за адаптиране на животните до по-високи температури в резултат на изменението на климата“, казва Брусат.

Хората вероятно ще станат по-малки

В същото време ученият не вярва, че всички бозайници ще станат по-малки поради повишаването на температурите.

"Но що се отнася до хората, мисля, че това е много вероятен път напред. По този начин еволюцията може да спаси човечеството от изчезване", казва Брусат.

Учените смятат, че някои видове древни хора са се свили, тъй като са им свършили ресурсите, за да оцелеят, показват археологически доказателства.


 Снимка: Експрес

„Уместно е да си помислим за вид като Homo floresiensis, наричан още „хоби хора“, който някога е обитавал остров Флорес в Индонезия“, казва Брусат.

Ново проучване предполага, че тези "хобити" не са изчезнали, а все още живеят в първоначалното си местообитание. Според Брусат, последните проучвания на древни човешки останки предполагат, че температурата на планетата може да бъде важен фактор, който е повлиял на размера на телата на древните хора.

Превод: GlasNews