Археолози са открили в Индонезия скелет на 2700 години на жена ловец-събирач, произхождащ от човешка група, която все още не е идентифицирана на друго място в света, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в списание "Нейчър".

Сравнително добре запазеният скелет е на млада жена, на възраст 17-18 години, погребана в позата на ембрион в пещерата Леанг Панинг на остров Сулавеси.

Скелетът е намерен сред артефакти, идентифицирани като принадлежащи на тоалеанската култура - група ловци-събирачи, обитавала този регион през периода кватернер. За племето не се знае почти нищо. Учените за първи път откриват скелет на негов представител.

ДНК анализът на жената ловец-събирач разкрива, че тя е била част от популационна група, свързана с папуасите и австралийските аборигени. Геномът й обаче е свързан и с човешка линия, която не е позната никъде по света.

Проучването, публикувано в сп. "Нейчър", е плод на сътрудничество между международни и индонезийски изследователи, след разкопки, започнали през 2015 г.

"За първи път древна човешка ДНК е открита в големия островен регион, който се простира от азиатския континент до Австралия", казва Адам Брум, един от съавторите на изследването от австралийския университет "Грифит". Тази област, наречена Уоласея, включва индонезийските острови източно от Борнео до северната част на Нова Гвинея.

Изследователите смятат находката за още по-уникална, тъй като древните скелети бързо се разграждат във влажния тропически климат.

"Много рядко се намират останки от ДНК на древен човек в тропиците, поради което говорим за особено щастливо откритие", отбелязва Адам Брум.

Настоящото изследване оспорва предишните теории за човешкото заселване в региона.

"То показва колко малко все още познаваме историята на първите хора на островите Уоласея", допълва археологът.