В света редовно се случват инциденти поради факта, че шофьорите сядат зад волана в нетрезво състояние. Но колко дълго трябва да изчакате, преди ефектът на алкохола върху тялото да отшуми и да можете отново да шофирате? Университетската болница в Кьолн иска да намери отговора на този въпрос в хода на подходящо проучване. Участниците ще трябва да пият водка.

Сега учените търсят тестови субекти, които ще изпият чаша водка. Резултатите от изследването могат да бъдат много важни, особено за съдебната практика.

Университетската болница в Кьолн разказва, че през 1932 г. шведският химик Видмарк открива, че първоначалната концентрация на алкохол в кръвта може да бъде изчислена доста точно по количеството на изпития алкохол и телесното тегло на човек.

Видмарк установи, че всеки час концентрацията на алкохол в кръвта намалява с 0,1-0,2 ppm. Тези данни от 1932 г. и до днес се използват в съда. Сега учените искат да проверят дали старите изчисления са точни и колко бързо намаляват нивата на алкохол в кръвта.

В ново клинично проучване, наречено "COVETH", разграждането на алкохола в кръвта ще бъде изследвано при здрави участници в проучването. Работата на учените ще помогне да се определи по-точно скоростта на намаляване на концентрацията на алкохол в кръвта, отколкото през 1932 г.

Изследването ще бъде проведено съвместно от Центъра по фармакология, Института по съдебна медицина към Университетската болница в Кьолн и Медицинския факултет.

Как ще се проведе изследването?

В проучването ще участват доброволци без здравословни проблеми. Те ще трябва да изпият чаша водка наведнъж или в рамките на един час. Тяхното тегло ще определи индивидуалното количество алкохол, при което трябва да се постигне първоначална концентрация на алкохол от 0,5 до 1 ppm.

След това учените ще вземат кръвни проби от участниците в изследването, докато нивото на алкохола падне под 0,05 ppm.

По време на изследването учените възнамеряват да установят какви фактори и как влияят върху скоростта на намаляване на концентрацията на алкохол в кръвта.

Търсене на доброволци

Сега университетската болница в Кьолн търси около 250 здрави участници в бъдещото проучване. Особено предпочитание се дава на хората над 65 години и тези от източноазиатски произход. Участниците ще получат и парични компенсации.