Нови доказателства от предклинични проучвания проправят пътя за бъдещи изпитвания върху хора на противогъбична ваксина с надеждата да предотврати инфекции, които убиват повече от милион души всяка година.

В новия сериал на HBO The Last of Us зрителят се запознава със свят, опустошен от гъбична пандемия. Както бе обяснено накратко още в първите моменти от премиерния епизод, гъбите обикновено не могат да издържат на високите температури на човешкото тяло. В измисления свят на сериала се развива определен вид контролираща ума гъбичка, която процъфтява в топлите ни тела, причинявайки зомби агресивно поведение от страна на заразени хора.

Зад тази ужасяваща измислица обаче се крие истинска наука. Въпреки че е вярно, че по-голямата част от гъбичките не могат да оцелеят при температура на човешкото тяло, има редица гъбички, които виреят в телесната ни топлина.

Във всеки от нас живеят трилиони микроорганизми. Тяхното натрупване е известно като нашия микробиом. По-голямата част от тези микроби са бактерии, но много други имена могат да бъдат намерени в нашия микробиом, включително паразити и вируси.

Преди около десетилетие изследователите откриха, че процъфтяваща популация от гъби също живее в човешкото тяло, пише newatlas.com. Установено е, че няколко десетки вида гъби, наречени микобиом, живеят симбиотично в нас и повечето от тях са относително безвредни. Но някои не са наши приятели и помощници, особено когато имаме отслабена имунна система.

Изчислено е, че около 1,6 милиона души умират всяка година по света от инвазивни гъбични инфекции. През 2022 г. Световната здравна организация публикува своя първи по рода си списък с „приоритетни гъбични патогени“, определяйки гъбите като основна нова заплаха за общественото здраве. Има ограничен брой ефективни противогъбични лекарства и нарастваща степен на резистентност към тях.

„Има значителна незадоволена клинична нужда от този вид профилактика, както и лечение, особено сред имунокомпрометирани хора", каза Карън Норис, водещ изследовател на новото проучване. Броят на пациентите, изложени на риск от инвазивни гъбични инфекции, се е увеличил значително през последните няколко години.

По-голямата част от фаталните гъбични инфекции при хората се причиняват от три специфични гъбични рода - Aspergillus, Candida и Pneumocystis. Така че изследователите се заели да разработят ваксина, която е насочена към тези три основни патогена.

Ново проучване съобщава за ефикасността на тази експериментална ваксина при няколко животински модела. Проучването показа, че ваксината, наречена NXT-2, е ефективна при предизвикване на обширни кръстосано реактивни реакции на антитела при всички животински модели. Ваксината също така намалява заболеваемостта и смъртността при имунокомпрометирани животни, изложени на три основни патогенни гъбички.

„Тъй като е насочена към три различни патогена, ваксината може да бъде революционна срещу инвазивни гъбични инфекции“, каза Норис.

Досега са минали само първите дни на изследване и ще е необходима още малко работа, за да се установят оптимални формулировки и дози, преди да започнат предварителните изпитвания върху хора. Но необходимостта от тези видове гъбична терапия е очевидна.

Джъстин Биърдсли, изследовател на инфекциозни болести в университета в Сидни, работи със СЗО, за да състави списък с приоритетни гъбични патогени през 2022 г. Той каза, че борбата с настоящите и възникващите гъбични патогени е основен изследователски приоритет, който отдавна е пренебрегван.

„Гъбите са „пренебрегвана" инфекциозна болест", каза Биърдсли в края на миналата година. Те причиняват опустошителни заболявания, но са били пренебрегвани толкова дълго, че ние едва разбираме мащаба на проблема.

Превод: GlasNews