Живот на Венера? Възможно ли е? През септември миналата година учени изненадващо съобщиха, че е възможно малки организми да обитават гъстата пелена от силно киселинни облаци, която обгръща планетата до 60 километра височина.

След това откритие учени от Европа и САЩ са направили проучване, за да разберат възможно ли е да съществува живот на Венера. Астрономите са използвали данни от наблюдения на космически апарати.

Те са установили, че съдържанието на вода в облаците на Венера е над 100 пъти по-ниско от нужното, за да съществува живот като на Земята. "Това е почти в дъното на скалата и е на непреодолимо от нужното за активен живот разстояние", каза ръководителят на изследването Джон Холсуърт, микробиолог от Queen's University Belfast в Северна Ирландия. Той и екипът му обаче смятат, че в облаците на Юпитер има достатъчно вода и подходящи атмосферни температури за наличие на живот.

"Не казвам, че има живот на Юпитер, дори не казвам, че би могло да има живот там, защото той ще се нуждае от хранителни вещества, а ние не можем да сме сигурни в наличието им", подчерта Холсуърт пред журналисти. "Но въпреки това откритието е проницателно и вълнуващо, напълно неочаквано", каза той.

Ще са нужни още проучвания, за да се установи дали може да съществува живот в облаците на Юпитер, според Холсуърт и астробиологът на НАСА Крис Маккей, съавтор на статията, публикувана в списание Nature Astronomy.

Що се отнася до Венера, проучванията на НАСА и Европейската космическа агенция ще продължат и през това десетилетие, но Холсуърти и Маккей не очакват да има промяна, пише lifestyle.bg.

"Ако в облаците на Венера има живот, то той трябва да бъде живот, какъвто не го познаваме", каза астробиологът Януш Петковски, цитиран от Associated Press. "Въпросът е колко различен може да бъде животът?"