Експерти от Обединеното кралство са идентифицирали най-честите симптоми на "дълъг" коронавирус при пациенти. Това се съобщава в доклада на Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

По данни на службата повече от половината пациенти с дългосрочен коронавирус се оплакват от тежка умора. Сред другите основни симптоми на заболяването експертите посочиха задух и мускулни болки. Освен това 31 процента от засегнатите са имали проблеми с концентрацията.

Отбелязва се, че повече от 970 хиляди британци са се сблъсквали с дългосрочни симптоми на COVID-19, които ги притесняват повече от четири седмици. Хората на възраст между 35 и 69 години често са изправени пред дълъг коронавирус. Рисковите групи включват също хора с хронични заболявания, както и лекари, които работят с пациенти с коронавирусна инфекция.

По-рано руският здравен министър Михаил Мурашко заяви, че "дългият" COVID-19 може да продължи от шест до девет месеца или дори повече. Ръководителят на Министерството на здравеопазването отбеляза, че пациентите, страдащи от коронавирусна инфекция за дълго време, могат да получат симптоми от неврологичен характер, проблеми с паметта, сърдечно-съдовата система и умора.

Превод: GlasNews.bg