Хората се страхуват от всичко ново и непознато, това е в гените ни. Това е и една от причините, поради които ваксините срещу коронавирус се възприемат (или по-скоро не се възприемат) от толкова много хора в България.

Но според BILD скоро трябва да се появи класическа инактивирана ваксина.

Ваксините, допуснати в момента на европейския пазар, са векторните ваксини от Astrazeneca и Johnson & Johnson и иРНК ваксините от Moderna и Biontech / Pfizer. Съобщава се, че версия на "убитата" ваксина е разработена от френско-австрийския концерн Valneva.

Какво е инактивирана ваксина?

Както знаете, инактивираните ваксини се използват широко в медицината и се използват от десетилетия срещу грип, полиомиелит или тетанус. Те са базирани на истински убити вируси, които се смесват с активни подобрители и се инжектират на пациента. Тъй като имунната система влиза в контакт с цялата вирусна частица, тя развива антитела срещу всички компоненти на патогена.

Както беше отбелязано, новата инактивирана ваксина е наречена "VLA2001". Valneva наскоро изрази очаквания, че ваксината им ще бъде одобрено в Европа преди края на тази година.

Според производителя ще са необходими две ваксинации с интервал от 28 дни, за да се постигне пълна защита срещу коронавирус. Според BILD вече са поръчани 11 милиона дози VLA2001 за Германия.

Експертите се надяват, че този изпитан във времето метод на имунизация ще разсее последните съмнения на скептиците на ваксините и ще доведе до по-високо ниво на ваксинация по целия свят.

Все още обаче не е ясно дали „убитата“ ваксина е в състояние да осигури по-добра защита срещу коронавируса.

Например, в случай на векторни и иРНК ваксини, бариерният ефект достига 95%. С обикновена противогрипна ваксина това е само мечта. Защитата срещу грип с използването на последната инактивирана ваксина е около 60% за групата от 18 до 50 години и само от 30% до 40% за възрастовата група 60+.

Превод: GlasNews.bg