След метеоритния поток "Персеиди" космическото шоу през август 2021 година продължава със сезонна "Синя луна" тази вечер.

Синя Луна (на английски Blue Moon) е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите й и се наблюдава веднъж на две години и половина, съобщава БНР.

Последната такава синя луна беше на 31 октомври м.г.

Има и друго определение за Blue Moon като третата от четири пълни луни за един сезон. Именно сезонната Синя Луна е днес, а последната се случи на 18 май 2019 г.

В най-буквалното си значение "синя Луна" се появява, когато Луната (не е задължително да е пълнолуние) изглежда синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща много рядко. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г. и след изригването на Кракатау през 1883 г. Тогава изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че Луната е синя, за почти две години.