Браян Джонсън изпълнява мисия за милиони долари, за да може да 45 години да се почувства отново като на 18. С екип от повече от 30 здравни експерти и диета, която включва повече от 110 витамина, той не само удължава собствения си живот, но също така проправя пътека, която може да помогне на другите да останат млади в бъдеще, стига да могат да си го позволят. 

Неговата история е поглед към нарастващата тенденция сред супербогатите: те наливат огромни суми в опитите си да спрат стареенето, въпреки потенциално непреодолимата пречка на законите на физиката - или по-скоро на един упорит и непоколебим закон, пише Popular Mechanics.

Скандален милиардер твърди, че 71-годишният му баща вече е на 46 години

Принципите на стареенето могат да бъдат обяснени с две основни теории: естествения подбор в рамките на еволюцията и физическото износване на телата ни. Питър Хофман, биофизик, и Леонард Хейфлик, известен изследовател на стареенето, говорят за това как нашите клетки и техните молекулярни машини са постоянно бомбардирани от водни молекули. Това „топлинно движение“ причинява разкъсване на молекулярните връзки, подобно на ежедневното износване на неодушевени предмети, но нашите тела имат ограничени възможности за възстановяване. Откритието на Хейфлик за границата на репликация в човешките клетки допълнително укрепва теорията за износването, като предполага естествена граница на продължителността на нашия живот.

Въпреки тези плашещи физически реалности, изследванията за предотвратяване на стареенето продължават, като се разглежда всичко - от диетични ограничения до по-студени условия на живот. Въпреки това сложността на човешкото тяло, с неговите трилиони клетки и сложни системи, представлява основна пречка пред пълното обръщане на процеса на стареене. Научният консенсус предполага, че докато можем да увеличим продължителността на живота и здравето, превишаването на естествените граници остава невъзможно.

45-годишен милиардер харчи по 2 млн. долара годишно, за да стане отново млад СНИМКИ

Стремежът и по-широката инвестиция на Брайън Джонсън в технологии против стареене повдигат етични въпроси относно разпределението на ресурсите и обществените ценности. Както посочват учени като Хофман, предвид предизвикателствата на изменението на климата, психичното здраве и социалното неравенство би било по-добре да се съсредоточим върху подобряването на качеството на живот в рамките на естествената продължителност на живота.

В същото време жителите на „сините зони“ живеят дълъг и пълноценен живот не като се опитват да измамят смъртта с торба с пари, а просто като водят здравословен начин на живот, което подчертава контраста в подходите към дълголетието. Историята на Джонсън, изпълнена както с авангардна наука, така и с търсенето на личен извор на младост, принуждава човек да постави под въпрос истинската стойност на реалностите на удължаването на живота спрямо подобряването на живота, който имаме.