В САЩ започнаха да имплантират чипове в мозъците на хора. Целта на клиничните изпитания на първата търговска система е да се потвърди нейната безопасност. Също така по време на експеримента ще бъде проверено доколко ефективно системата „мозък-компютър“ може да работи с цифрови устройства със силата на мисълта. Това съобщава порталът Aroged.

По време на имплантирането електродите на чиповете преминават през кръвоносните съдове към мозъка, а операцията по имплантиране отнема около два часа. След това машината започва да преобразува мозъчната дейност в електрически сигнали, позволявайки на субекта да изпраща текстови съобщения, да пазарува онлайн, да праща имейли или да изпълнява други задачи.

С разработката се занимава компанията Synchron. Ако клиничните изпитвания са успешни, тогава Synchron ще започне да продава продукта на всички на търговска основа – чиповете са предназначени да помагат на парализирани пациенти.

Отбелязва се, че Synchron изпреварва основния си конкурент Neuralink на Илон Мъск, който разработва и произвежда чипове, имплантирани в мозъка.

Превод: GlasNews