Не е тайна, че в особено горещите дни температурата навън се усеща много по-висока, отколкото е. Учените наричат ​​тази видима температура топлинен индекс и я измерват според скала, изчислена преди 50 години. Но това става все по-неприложимо към сегашните реалности, пише Science Alert.

Скалата на топлинния индекс е изчислена през 1979 г. от физика Робърт Стедман, който измерва как различните температури влияят на кръвния поток в кожата ни при различни условия на влажност. В продължение на повече от 50 години учените успешно използват тази скала на топлинния индекс, но последните проучвания показват, че тя не е напълно правилна в настоящите климатични реалности.

Нови данни показват, че поради изменението на климата и нашата физиология, топлинните вълни се възприемат от хората средно с 10°C по-високи, отколкото предполагат традиционните измервания.

Според скалата на топлинния индекс на Стедман, при средна влажност (около 70%) на сянка, човешкото тяло ще възприеме температурата такава, каквато е – 20°C се усеща като 20°C. При по-високи температури обаче тялото ни ще разчита на изпаряваща се пот за охлаждане. В резултат на това при по-високи температури на въздуха ще усещаме, че температурата е по-висока, отколкото е в действителност – например 30°C ще ни се струва средно с 4,5°C по-висока. И с повишена влажност тези усещания само ще се засилят.

Скала на топлинния индекс Снимка: Дейвид Ромпс и И-Чуан Лу/UC Berkeley

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли проведоха ново проучване, като взеха предвид как напоследък се е променила не само температурата на въздуха, но и относителната влажност. Резултатите не са обнадеждаващи.

В хода на изследването учените сравняват термичния индекс с действителните физиологични състояния на субектите и стигат до извода, че хората са подложени на стрес поради увеличения приток на кръв към кожата.

Според физика И-Чуан Лу от Калифорнийския университет моделът на Стедман спира да работи при 100% влажност - такава висока цифра предотвратява по-нататъшното изпотяване и следователно охлаждането на тялото.

Учените взеха за основа модела на Стедман, но го разшириха до всички температури, за да разберат по-точно как точно усещаме топлината при същите температури, но като вземем предвид повишената влажност.

По този начин изследователите заключиха, че интензивната топлина и високата влажност, които наблюдаваме през последното десетилетие по цялата планета, значително увеличават рисковете за здравето. За да се охлади тялото ни, то пренасочва кръвта, предназначена за вътрешните органи, към кожата, което създава натоварване на цялата система като цяло.

Превод: GlasNews