Радиовълни, дошли от планета газов-гигант извън Слънчевата система, бяха засечени за пръв път, свидетелствайки за наличието на на защитно магнитно поле при това небесно тяло, предава Франс прес.

Сигналът е бил проследен с помощта на европейския радиоинтерферометър LOFAR, който сканира небето в ниския радиочестотен диапазон. Комплексът включва 50 хиляди антени, разпределени из цяла Европа.

Радиочестотната емисия идва от познат източник - системата Тау Бутис, разположена на 50 хиляди светлинни години от Земята и определяна като най-близкото "предградие" на Слънчевата система.

Тя е съставена от двойна звезда и от екзопланета газов гигант, която орбитира наблизо. Това е един "горещ Юпитер", кръстен Тау Бутис-b.

Радиоизлъчването, уловено от този обект от LOFAR, дава ясни указаия за наличието на магнитно поле, изтъква Филип Зарка от Парижката обсерватоия, един от главните автори на проучването, пише novini.bg. Тези вълни са много трудни за откриване, тъй като планетните магнитни полета са слаби, а източникът на излъчването е много отдалечен.