Имунната ви система е съставена от клетки, тъкани и органи, които се опитват да ви предпазят от микроскопични заплахи като бактерии и вируси. Академични институции като Харвард хелт подчертават, че здравето на чревния микробиом - (трилиони полезни микроби, живеещи в червата ви - ред. бел) - е от основно значение за способността на тялото ви да произвежда протеини, борещи се с болестите. Състоянието на тези микроби се влияе в голяма степен от това, което ядете. Сред най-големите нарушители на доброто здраве е консумацията на лоши за имунната ви система храни, съобщава The Healthy.  

Експертите по хранене са единодушни, че консумирането на храни, богати на фибри, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, е от решаващо значение за поддържането на здравословен микробиом и контролирането на възпаленията, което е от ключово значение за добра имунна система. Нездравословните за имунната система храни могат да нарушат този баланс, което води до продължително възпаление и отслабена имунна защита. Това увеличава риска от заболявания, посочват експерти. 

Погрижете се за тялото си и избягвайте храните, които според експертите са вредни за имунитета ви. 

Ето ги и тях:

Кофеин - Бързият прилив на енергия от кофеина, съдържащ се в енергийните напитки, има и своите недостатъци. Кофеинът влияние върху качеството и продължителността на съня. Лошият сън от своя страна е фактор, който може да влоши имунитета, както е посочено в статия от 2021 г., публикувана в Communications Biology.

Алкохол - Прекомерната консумация на алкохол може да разруши чревната бариера, създавайки път за вредните бактерии, които могат да навлязат в кръвта ви. Това проникване предизвиква възпаление и може да отслаби клетките, които бдително следят за инфекции. „Тежката, хронична консумация на алкохол може също да намали способността на телата ни да създават Т-клетки и В-клетки, антителата, които използваме за борба с инфекциите“, посочва експерт. За укрепване на здравето на червата, което може да подсили имунитета ви, комбуча е чудесна алтернатива на алкохола. Не само е газирана, но също така е и богата на пробиотици, които укрепват чревната бариера.

Рафинирана захар - Печени изделия, пай, хляб и дори крекери могат да бъдат сред най-лошите храни за вашата имунна система. Те не само са бедни на хранителни вещества, но също така водят до резки колебания на кръвната захар - потискат имунната ви система и пречат на тялото ви да се бори с инфекциите. Вместо да посягате към храни, направени с рафинирана захар, опитайте да включите пълнозърнести алтернативи като кафяв ориз, киноа, ечемик и пълнозърнести версии на хляб и тестени изделия в диетата си. Тези пълнозърнести храни не повишават кръвната ви захар толкова драматично, благодарение на по-ниския си гликемичен индекс.

Преработените меса - бекон, колбаси и деликатеси - може да са апетитни за празничната закуска, но те са и сред най-вредните храни за имунната ви система. Тези меса са пълни с консерванти и наситени мазнини (нездравословен вид мазнини, които е препоръчително да сведете до минимум). Редовното им консумиране може да доведе до хронично възпаление, което държи имунната ви система в постоянно състояние на тревога, а с течение на времето може да я изтощи, пише vesti.bg. Заменете преработените меса схрани, които са минимално преработени, като пилешки гърди на скара, риба или растителни продукти като леща и нахут. Тези източници на белтъчини са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържат консерванти. 

Захар - Посягането към празничната бисквитка, пунша или дори виното може да изглежда невинно, но това, което правите, е да катапултирате нивата на глюкоза в кръвта до опасно високи стойности. Това може временно да отслаби имунната ви система, включително белите кръвни телца, което намалява способността им да се борят с микробите. Насоките за хранене обикновено препоръчват да ограничите "добавените захари" - тези допълнителни лъжички, които се слагат в храните при производството им - до по-малко от 10% от дневния прием на калории. За да избегнете захарта, изберете естествената сладост на храните, като консумирате  горски плодове или ябълки, които имат по-слабо въздействие върху кръвната глюкоза. Когато сте жадни консумирайте билкови чайове и вода с мед.