Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча одобрението на две лекарства с моноклонални антитела за лечение на COVID-19.

Агенцията публикува изявление, в което обяснява, че двете лекарства, наречени Regkirona и Ronapreve, могат да се използват за лечение на хора на възраст 12 и повече години с тегло над 40 кг.

Комитетът препоръча разрешаване на Ronapreve за лечение на COVID-19 при пълнолетни и юноши, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежко заболяване от коронавирус.

Ronapreve също така може да се използва и за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст 12 и повече години с тегло най-малко 40 кг. Компанията, която е кандидатствала за разрешение на Ronapreve, е швейцарската Roche Registration GmbH съвместно с американската Regeneron Pharmaceuticals Inc.

По отношение на Regkirona комитетът препоръча да се разреши лекарството за лечение на COVID-19 при пълнолетни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които също са изложени на повишен риск заболяването им да стане тежко, пише БНР.

И двете лечения "значително намаляват хоспитализацията и смъртните случаи при пациенти с COVID-19, изложени на риск от тежко заболяване", се казва още в изявлението на EMA.

"Сега Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба ще изпрати своите препоръки за двете лекарства на Европейската комисия за бързи правно обвързващи решения“, посочва ЕМА.