Някои хора виждат лицата на другите смущаващо изкриване, "демонски", а всичко това се дължи на странно медицинско състояние.

То се нарича прозопометаморфопсия (PMO) и кара хората да възприемат лицата на другите с променени форми, цветове, размери и позиции на чертите.

Сега, в нова статия в списание The Lancet, изследователите разкриха какво виждат хората с PMO, когато гледат другите. Това е първата статия, която предоставя фотореалистични представяния на изкривяванията на лицата за онези, страдащите от това заболяване.

Тези снимки се основават на това, което е видяно от 58-годишен пациент с PMO, който има уникален случай на заболяването, което означава, че когато вижда лица в реалния живот, те са изкривени, но ако са на екран, не са.

Това го направи основен кандидат за изследване на състоянието, тъй като изследователите можеха да го попитат колко точни са изкривените версии на лицата, които правят на екрана, в сравнение с неговия опит в реалния живот, пише Newsweek.

„В други проучвания на състоянието, пациентите с PMO не са в състояние да преценят колко точно визуализацията на техните изкривявания представя това, което виждат, тъй като самата визуализация също изобразява лице, така че пациентите ще възприемат изкривявания и върху него“, водещият автор Антонио Мело , докторант в катедрата по психология и мозъчни науки в Дартмут, се казва в изявление.

„Чрез процеса успяхме да визуализираме възприятието на пациента в реално време за изкривяванията на лицето.“

Точната причина за състоянието все още не е ясна, но теориите предполагат, че може да възникне поради увреждане или проблеми с мозъчните области, включително областта на вретененовидното лице (FFA) или горната темпорална бразда (STS), или дори проява на епилепсия.

Състоянието е доста рядко, като са публикувани само около 75 доклада за случаи на хора с PMO.

Тежестта на състоянието варира от човек на човек, като различни части на лицето са засегнати и различни фактори - форма, размер, цвят - са по-силно засегнати от други. Продължителността на времето, през което човек е засегнат от PMO, също може да варира, продължавайки "дни, седмици или дори години", според изследователите.

В статията авторите описват как са създали тези представяния. Те първо направиха снимка на лицето на човек, след което показаха на пациента снимката на екрана, докато той също гледаше лицето на този човек в реалния живот. След това те променят картината на екрана, докато съвпада с възприятието на пациента за човека, използвайки неговия вход в реално време.

Изследователите се надяват, че това проучване ще помогне на PMO да бъде взето по-сериозно от здравните специалисти, тъй като често хората се отхвърлят като страдащи от друго психично заболяване.

„Чухме от много хора с PMO, че са били диагностицирани от психиатри като страдащи от шизофрения и са приемали антипсихотици, когато състоянието им е проблем със зрителната система“, старши автор Брад Дюшен, професор по психология и мозък науки и главен изследовател на лабораторията за социално възприятие в Дартмут, се казва в изявлението.

„И не е необичайно хората, които имат PMO, да не казват на другите за проблема си с възприятието на лицето, защото се страхуват, че другите ще помислят, че изкривяванията са признак на психично разстройство“, казва Дюшен. „Това е проблем, който хората често не разбират.

Превод: GlasNews.bg