Хранителните нужди варират в зависимост от възрастта и пола. Необходимите храни и напитки, съставляващи здравословния хранителен режим, до голяма степен често се различават от тези, които са полезни за консумация на по-млада възраст. Като цяло нуждата от някои храни намалява, докато необходимостта от други се увеличава.

Въпреки това здравословното хранене всъщност не се променя толкова много с възрастта, особено при вече установен добър хранителен режим. Просто трябва да бъдат изяснени специфичните нужди при хранене на всеки, както и изборът на храна трябва да бъде коригиран, така че тялото да получава точно това, от което се нуждае за поддържане на добро здраве в напреднала възраст.

Храненето в напреднала възраст варира и в зависимост от пола, като по-възрастните мъже се нуждаят от различни храни от тези, които е добре да консумират по-възрастните жени. През целия живот мъжете обикновено се нуждаят от повече енергия (калории или килоджаули) на ден, отколкото жените. Това е така, защото мъжете като цяло са по-едри и имат повече мускулна маса.

Количеството енергия, от което се нуждае организмът всеки ден, зависи както от възрастта, така и от активността. Обаче, тъй като тялото започва да губи мускулна маса с напредване на годините (саркопения) и нивата на активност също спадат с възрастта. Това не означава, че човек се нуждае от по-малко хранителни вещества. Всъщност нуждите от хранителни вещества (въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри, вода) остават приблизително същите, като понякога се и повишават.

Калцият е добър пример за последното. Нуждата от калций за здрави кости и зъби се увеличава с годините, затова допълнителните порции нискомаслено мляко, кисело мляко и сирене са важни за хранителния режим. Други добри източници на калций са консервирана сьомга, сардини, листни зеленчуци като спанак, зеле и бок чой, сусамово семе (и тахан) и бадеми.

Важно е да бъде обсъдена всяка голяма промяна в моделите на хранене или физически упражнения със специалист. Възможно е да се наложи коригирането на лекарствата, които приема пациентът.

Какви храни е полезно да бъдат консумирани в напреднала възраст?

Следването на здравословната диета носи физически, психически и социални ползи. Лошият подбор на храните и напитките излага на по-голям риск от развитието на хронични заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, някои видове рак и дори проблеми с психичното здраве, като тревожност и депресия. Следването на здравословна диета помага и социално – редовното общуване с други хора може да предотврати самотата и изолацията.

Необходимо е консумирането на голямо разнообразие от храни от петте групи – цветни зеленчуци, растения от семейство Бобови (като грах или боб); плодове; зърнени храни, предимно пълнозърнести и богати на фибри; постно месо и птиче месо, риба, яйца, тофу, ядки и семена; мляко, кисело мляко, сирене или техни алтернативи, предимно с намалено съдържание на мазнини.

Редовната консумация на риба може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, деменция и макулна дегенерация (вид загуба на зрение). Яденето на риба два пъти седмично е достатъчно за набавяне на необходимите хранителни вещества.

Важен е приемът на големи количества вода – шест до осем чаши на ден и повече при по-топло време или по време на тренировки. Водата е от съществено значение за хидратацията, храносмилането и обема на кръвта. В напреднала възраст чувството за жажда е намалено, дори когато тялото се нуждае от течности. Водата е най-добрият залог за хидратация, но чаят, кафето, минералната вода и газираната вода, както и млякото с намалена масленост също са от значение. Приемът на богати на фибри храни и много течности стимулират перисталтиката на червата.

Необходимо е ограничаването на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като бисквити, торти, сладкиши, пайове, преработено месо, бургери, пица, пържени храни, картофен чипс и други пикантни закуски.

Полезна е замяната на храните с високо съдържание на мазнини (съдържащи предимно наситени мазнини), с храни, съдържащи предимно полиненаситени и мононенаситени мазнини. Важно е ограничаването на храните и напитките с добавена сол, като също не бива да се добавя сол към храните при готвене или на сервираните на масата.

Всеки има нужда от консумация на малко количество сол, но твърде много сол може да увеличи риска от поява на високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Трябва да се внимава за приема на храни с високо съдържание на сол, като сушени меса (като шунка, говеждо месо, бекон), леки закуски (като чипс и снакс) и сосове (например соев сос). Препоръчително е избирането на храна с намалено количество сол при пазаруване, полезно е и овкусяването при готвене с билки и подправки вместо със сол, пише puls.

Също така е важно и ограничаването на храните и напитките, съдържащи добавени захари, като сладкарски изделия, подсладени със захар безалкохолни напитки, плодови напитки, енергийни и спортни напитки.

Ограничаването на приема на алкохол е важна крачка за поддържането на добро здраве в напреднала възраст, като не бива да бъдат приемани повече от две напитки на ден за здрави мъже и жени.