Не е тайна, че e важна консумацията на колаген всеки ден. Има повече от дузина видове колаген, всички естествено присъстват като градивни елементи на много части в нашето тяло. И ако искате да добавите, всеки от тези видове може да се намери в различни хранителни източници.

Как функционира колагенът в различни части на тялото?

 Колагенът е важен градивен елемент за много структури на тялото, като най-големият е кожата, костите, гръбначните дискове, връзките, сухожилията, фасциите, артериалните стени и голяма част от съединителните ви тъкани.

Какви са различните видове колаген и за какво са добри?

 Има почти тридесет различни вида колаген. Всички те са подобни по отношение на химичната структура, но се различават леко: Някои са по-еластични от други, а други са по-твърди.

 Най-честите колагеновите типове, са типове I, II и III. Видовете V и X също играят важни роли:

 Тип I е колагенът, присъстващ в кожата и костите ни в по-голямата си част. Това изненадва хората: Костите ви са съставени от около толкова колаген, колкото калций и други минерали. Имате нужда от калций, витамин D и витамин К, за да поддържате силни кости, но колагенът е също толкова важен. Тип I също представлява част от червата ви.

 Колагенът тип II е това, което съставлява по-голямата част от вашия хрущял, заедно с фасцията, връзките и сухожилията.

 Колаген тип III, подобно на тип I, се намира в кожата и костите, както и в червата ви.

 Колаген тип V се намира в плацентата при бременни жени.

 Тип X до голяма степен допринася за хрущялните и дисковите тъкани.

Какви са различните източници, от които можете да получите колаген и каква е ползата от всеки?

 Точно както не се консумира само един вид антиоксидант, получаването на източници от I, II, III, V и X, а не само един или два вида е важно. Това са някои хранителни източници на всеки:

 Говеждият колаген съдържа колаген тип I и III и е добър за кожата и костите.

 Мембраните на яйцето съдържат колаген тип V и X.

 Морският колаген обикновено се извлича от дивата уловена риба. Състои се предимно от колаген тип I, но има и някакъв тип III - които са полезни както за кожата, така и за костите.

Защо колагенът е добър за червата?

 Колагенът е добър за червата ви, тъй като лигавицата на червата е направена от колаген. Така че, ако имате повреда на лигавицата на червата, колагенът е това, което тялото ви трябва да използва, за да поправи и възстанови тази лигавица. Причината, поради която колагенът е полезен за червата, е същата причина, че колагенът е добър за кожата ви: Тези структури отчасти са изградени от колаген, така че консумирането на колаген дава на тялото ви повече аминокиселини, за да работи, за да направи тези структури силни.

Кои са най-добрите начини за прием на колаген в диетата ви?

 Може да бъде приеман в кафе, чай или пюре в блендер. За предпочитане да се приема първо сутрин, веднага след събуждането.

Какво количество е добре да се приема?

 Препоръчително е поне двадесет грама протеин от колаген на ден, което е в основата на 20 до 25 процента от дневния прием на протеини. Някои хора може да се нуждаят от повече, а някои може да имат нужда от по-малко.

 Колагенът не е пълноценен протеин, така че е важно е да се приемат и останали видове протеини. Но ако се храните  разнообразно и ядете пълноценни храни, вече покривате основите.