Автоматични външни дефибрилатори ще бъдат поставени на пет от най-големите метростанции в София. Целта е те да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи.

Инициатор на пилотния проект е световноизвестният кардиолог и зам.-председател на Столичния общински съвет проф. Иво Петров.

Дефибрилаторите ще бъдат поставени на метростанциите при Софийския университет, НДК, "Сердика", "Люлин" и "Витоша". Те ще бъдат поставени в специални шкафове.

Преди пандемията през тези 5 метростанции минаваха 400 000 души на ден, сега пътникопотокът е 240 000 души дневно. Един дефибрилатор ще бъде предоставен за използване на общинската аварийна дирекция, като с него ще се правят и обучения.

"Столичният общински съвет ще вземе решение за купуването на дефибрилаторите на сесията в четвъртък. Надявам се, най-късно през февруари да е приключило и обучението на служители на метрото във всяка от станциите как да работят с дефибрилаторите", обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

"Идеята ни бе подкрепена от всички политически групи в СОС, за което благодаря. Поставянето на автоматични външни дефибрилатори е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България - да въведем европейската и световна практика. Ще дам само няколко примера - Куба, Индия и Виетнам доста отдавна са въвели тази практика и имат такива апарати на обществени места.

Този пилотен проект включва и обучение - първо на групи, които са пряко ангажирани със спасяването на човешки животи - лекари, медицински сестри, планински спасители, доброволци към БЧК и други, а след това да бъдат обучени и всички останали. В Япония например на всеки 10 души, работещи в едно предприятие, има по един, който е обучен да работи с такъв апарат. Френският стандарт пък е на всеки 2000-3000 души да има инсталиран по един автоматичен дефибрилатор.

У нас - най-малко 4000 българи губят живота си поради внезапен сърдечен арест. С тази машина, поставена върху гърдите на човек в първите минути, можем да спасим живот. Данните показват, че без намеса в първите минути от настъпването на такъв инцидент, смъртността е 80%. И обратното - шведска статистика показва, че при използване на дефибрилатор в първите минути, 70% от пациентите се спасяват", обясни проф. Петров.

Софтуерът на апаратите, които ще бъдат закупени е така направен, че сам определя дали даден пациент има нужда от електрически разряд. По този начин се гарантира, че няма как апаратът да бъде използван неправомерно.

Самият дефибрилатор пък дава гласови инструкции на български как да се действа стъпка по стъпка и това позволява използването му от случаен човек, който не е специалист. По този начин вероятността от грешка е нула.