Абсолютно приветствам това, което беше направено от Народното събрание, в резултат на редица протести на шофьори, парамедици, фелдшери, въобще на заетите в Спешна помощ в страната, да бъдат одобрени допълни 30 млн. лв. в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г.

Това беше направено след разчет с колко да бъдат увеличени работните заплати по длъжност.

Получи се така, че измивайки си ръцете с т.нар. Тристранно партньорство, което е абсолютно фалшиво в сектор „Здравеопазване“, набърквайки се и скандалните организации КНСБ и „Подкрепа“, отново се изгавриха и поругаха труда и справедливите искания на голяма част от работещите в Спешните центрове в страната, а именно справедливо разпределение на основните заплати.

Това заяви заместник-председателят на Синдикат „Защита“ Милена Атанасова.

Медици масово напускат болницата във Враца

„Излизайки с исканията да бъдат увеличени с процент – 22%, основните заплати, отново се увеличава още повече ножицата и маржът между основните работни заплати на заетите в Центровете за помощ в страната“, обясни тя и посочи, че отново остават недооценени шофьорите, фелдшерите и парамедиците в ЦСМП.

Заместник-председателят на синдиката подчерта, че тук вече се дръзва да се посегне и на справедливото възнаграждение на медицинските сестри, пише Дарик.

„Затова и ще продължат протестите, защото работещите искат“, каза Атанасова и заяви, че синдикатът отстоява и подкрепя исканията им за справедливо разпределение на основните работни заплати.

Тя обясни кога идва и първата стъпка за несправедливо разпределение – през декември м.г. се приема от МЗ, с постановление на Министерския съвет, увеличение на основната заплата на лекар с 600 лв., на фелдшер/парамедик – 400 лв., на медицинска сестра – 360 лв., на шофьор – 170 лв., на санитар – 120 лв.

Вдигат заплатите на работещите в Спешна помощ. Ето с колко

„Това бяха допълнителните възнаграждения във връзка с COVID. И оттук нататък ние вече създаваме една база на основните заплати по длъжност в различните центрове, но когато вече сложим на тези суми 22%, а не сума, ние още повече недооценяваме персонала, който несправедливо беше недооценен в края на м.г., защото се направи прибързано, на пожар, просто да успокоим страстите ние пускаме едно постановление“, подчерта заместник-председателят на синдиката.

Атанасова отбеляза, че цени работата на всеки един човек, работещ в ЦСМП в страната, но не бива да се допуска крайно несправедливо недооценяване на някои длъжности. „Нека не казваме това е един прост шофьор. Аз ще ви покажа и длъжностна характеристика, в която пише, че шофьорът трябва да прави съвместно с екипа електрокардиограма, да мери пулса, да обезопасява пациента, да го топли, да поддържа температура и т.н. Тези хора свалят носилки от 8, 9, 10 етаж. Не бива да подценяваме труда на нито един“, призова тя, като уточни, че шофьорите на линейки също напускат работа и не само няма да имаме лекари, а няма да имаме Спешна помощ.

Около 50 г. е средната възраст на работещите в "Спешна помощ"

Заместник-председателят на синдиката обясни, че от справка, предоставена от МЗ в края на м.г., най-липсващите длъжности са именно тези на шофьори на линейки, следвани от лекари.

„Няма кой утре да подкара линейките. В ЦСМП-София имаше фрапиращ случай, в който има пет екипа например на работа – фелдшер или лекар, със сестра, няма шофьор, който да се качи на линейката, така че не бива да подценяваме нито една работа и затова протестите ще продължат. Искаме просто справедливо разпределение на тези средства“, категорична е Атанасова.