Учени очертаха петте фактора, които са ключови за развитието на мозъка на бебето през първата година от живота му.

Доброто хранене, стимулиращата среда, безопасната среда, положителните грижи и редовните циркадни ритми на сън са от съществено значение за процъфтяването на едно дете, според проучване на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Докато предишни проучвания са предоставили доказателства за ползите от тези индивидуални фактори за процъфтяване, новото изследване се фокусира върху значението им заедно и как те влияят върху развитието на мозъка в утробата и в ранна детска възраст.

Изследователите се надяват, че предоставянето на емпирични доказателства за тези състояния, публикувани в списание JAMA Pediatrics, ще им помогне да ги превърнат в приоритет на общественото здраве.

„Когато [бебетата - б.а.] имат достъп до тези основни опори, дори в лицето на неблагоприятна среда, това подобрява тяхното мозъчно развитие, когнитивни способности (измервания на IQ) и социално-емоционално развитие“, каза в изявление професорът по детска психиатрия Джоан Луби.

В своето проучване Луби и колеги изследват 232 бебета и техните майки, като се фокусират върху положителните фактори в тяхната среда както по време на бременността, така и през първата година от живота на бебетата, пише Newsweek.

Участниците също бяха оценени по фактори, които биха могли да ги поставят в социално неравностойно положение - като например живот в опасна зона.

Бебетата бяха преоценени по отношение на тяхното социално, емоционално и когнитивно развитие, когато наближиха тригодишна възраст. Направени са им и ЯМР сканирания, за да видят мозъчната структура.

Екипът установи, че децата, които имат и петте фактора на процъфтяване – наричани още „Т-фактори“ – се развиват здравословно.

От решаващо значение обаче е, че проучването също така разкри, че дори децата, които растат в неблагоприятни условия, могат да имат здравословно развитие, ако все още имат петте фактора.

„Новото тук е да ги съберем всички заедно и да ги разглеждаме като съзвездие от неща, които са необходими и важни за едно дете, за да може да процъфтява“, каза в изявление професорът по психиатрия Деана Барч.

Проучването е част от продължаващите изследвания на Вашингтонския университет за това как психологическите и социалните фактори могат да повлияят на развитието на мозъка в ранните години на детето.

Въпреки че генетиката играе роля в когнитивното развитие на бебето, изследванията показват, че нашето здраве до голяма степен се влияе от нашата психосоциална среда.

С други думи, факторите на околната среда - като чувството за безопасност и нахранването - също оформят начина, по който се развиваме, може би дори повече от нашия биологичен състав.

Всъщност изследванията показват, че ранните преживявания могат да определят как се активират гените и дори дали някои от тях изобщо се експресират.

Изследователите подчертават, че политиците и доставчиците на педиатрични здравни услуги трябва да бъдат информирани за значението на фокусирането върху Т-факторите и как те могат да бъдат от полза както за децата, така и за обществото.

Превод: GlasNews.bg