Около 35% от хората се събуждат през нощта поне три пъти седмично, нещо, което става по-често с възрастта, но може да бъде повлияно от различни фактори. Докато някои  веднага заспиват, мнозина се борят да заспят отново, след като са станали. Според д-р Бикуан Луо това може да се дължи на това, че правят тези често срещани грешки.

Изпълнителният директор на компания за интелигентни маски за сън казва, че тези малки пристъпи на безсъние могат да се дължат на смущения в околната среда като шум и температура, както и на здравословни проблеми като сънна апнея или синдром на неспокойните крака.

Освен това „нарушаването на естествения цикъл на сън-бодърстване на тялото“ – което може да бъде причинено от гледането на екраните в ежедневието ни.

 „Проверяването на часа може да увеличи стреса и да затрудни съня. Освен това, ако проверите часа на телефона си, съдържанието на телефона може да е твърде стимулиращо, което допълнително ви пречи да се отпуснете и да заспите“, заявява Д-р Бикуан.

Задава се пробив в борбата с рака

Вместо това тя препоръчва да останете в леглото и да се опитате да заспите естествено, след като се събудити, пише  Metro.

„Ако не можете да заспите след 10 или 15 минути, време е да станете от леглото“, добави тя.

„Опитайте да отидете на тихо и удобно място у дома, като дивана, и се ангажирайте с тиха дейност с ниска стимулация, като четене на книга или извършване на успокояваща дейност, докато не почувствате отново сънливост – след това се върнете в леглото.“

Можете също така да използвате машини с бял шум и дихателни упражнения, но ако проблемът продължава, може би си струва да се вгледате в "часовника" на тялото си.

„Излагането на синя светлина вечер е свързано с по-нататъшно потискане на мелатонина и смущения във вашия циркаден ритъм“, разяснява д-р Катрин Хол. 

Алекс, окрит след 6 години, търсил от дни пеша път към дома СНИМКИ

Синята светлина, подобно на тази, излъчвана от телефони и LED будилници, има стимулиращ ефект, който предизвиква бдителност и следователно влияе отрицателно върху цикъла ви на сън.

За да коригирате циркадния си ритъм, трябва да имате стриктен график всеки ден за лягане и събуждане, използване на времеви излагане на ярка светлина, промяна на часовете на хранене, приемане на добавки, ограничаване на кофеина и упражнения в различни часове на деня.

Съвсем скоро ще получите пълните четиридесет намигвания, които заслужавате.