"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”, прогнозира математикът Лъчезар Томов.

Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата.

"Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки", посочи експертът.

"Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти", обясни математикът пред Нова тв.

"Има възможност да достигнем 100 хиляди активни случая, около 18 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи", пресметна Томов.

"Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително", настоя математикът, визирайки учителите.

По данни на Министерството на образованието - педагогическите специалисти в България със завършен ваксинационен цикъл са едва 28,5%, а непедагогическите специалисти – 20,6%. Данните са от анкети на Регионалните управления на образованието.

Някои преподаватели обаче осъждат не само ваксините, но и събирането на такава информация.

"Това директно удря по правото на медицинска тайна и по GDPR. Никой няма право да ви пита дали сте ваксинирани", обяви пред БНР Яна Шишкова, преподавател по китайски език в столично училище.

Други учители се колебаят, тъй като ваксините срещу COVID-19 бяха разработени по-малко от година след началото на пандемията.

"Медицината достатъчно е напреднала, за да може да развие една наистина добра ваксина, която да е безопасна, но все пак наистина трябва да мине някакво време", настоя на свой ред учителката Вяра Петрова.

Разрешените в момента ваксини са преминали през всички необходими изпитвания и са доказано ефективни и безопасни, категорични са Министерството на здравеопазването, но това не променя картината сред желаещите преподаватели.

Здравният министър Стойчо Кацаров вече потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено. Това става на фона на започналата четвърта ковид вълна у нас, с над 4 хиляди българи в болниците и висока смъртност, която поставя България в много по-лоша ситуация от всички други държави в Европейския съюз.