Частично разхлабване на ограничителните мерки влязоха в сила от днес, въпреки високия брой новозаразени от COVID-19 у нас през последните две седмици, както и над 10-те хил. българи приети в болница.

"За последните две седмици имаме покачване на случаите, като последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, третият поред за България", обяви на брифинга в министерския съвет здравният министър проф. костадин Ангелов.

"Вървим в най-високата част на платото и се надяваме това да остене така следващите няколко дни", настоя той.

По думите му, натискът върху болницете в страната е различен, като най-голям той е в София, Бургас, Шумен и Варна.

"Но най-големият натиск в момента е натискът върху психиката на хората. Системата е готова, подготвени сме, имаме лекарства. Нямаме притеснения", категоричен бе министърът.

"В рамките на няколко седмици нещата ще се оправят. Надеждата, която имаме, е свързана с увеличения брой ваксинирани българи – около 15 хил. ваксинирани на ден. Очакваме това число да се увеличи, като дойдат още ваксини. Единствени сме в Европа, където има достъп до ваксини, идват хорат, но се отказват, защото не е тяхната ваксина. Разбирам всички българи, очакваме до края на април да може да се избира вида ваксина", посочи той и допълни: "Това е системата, с която разполагаме, това е здравеопазването и нямаме друго. Това са линейките. Това ни е държавата. Да тръгваме да упрекваме, няма никакъв смисъл. Ваксините се разпределят така – половината отиват при личните лекари, другата във ваксинацонните центрове. Искам да уверя, че през април ще дойдат достатъчно ваксини за всички, които желаят. Сага като идват "Пфайзер" и "Модерна", нещата ще се променят", обеща той.

По изчисления на министъра - към днешна дата 74% от леглата за неусложнени пациенти са усвоени и 71 на сто от леглата за интензивни пациенти.

"Имаме възможност да ги увеличим там, където се налага, без да компрометираме нуждата на пациенти, които не са болни от вируса. 48 хил. болнични легла има у нас", пресметна проф. Ангелов.

На свой ред главният здравен инспектор Доц. Ангел Кунчев обяви, че по заразяемост България е на пето място в ЕС със 732 на 100 хил. и на второ на Балканите, но картината много бързо се променя, предупреди той.

По смъртност: 21 души на 100 хил. – трети в ЕС, след Унгалия и Чехия и първо място на Балканския полуостров.

В София град е най-тежко положението, следвани от Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. Към момента 7 области са със заболяемост – 800 на 10 хил. души население, отчете Кунчев и допълни, че най-слабо вирусът върлува в областите Търговище, Кърджали, Разград, Пазарджик, Велико Търново и Габрово.

"Хоспитализираните сега са много повече отколкото при втората вълна през миналия ноември. Това е заради британския щам, който налага по-спешно хоспитализиране заради усложненията, които причинява", посочи още Кунчев.

По думите му сега обаче смъртността е по-ниска, отколкото при втората вълна. Тогава е била 28 на 100 хил. души население, докато сега е 21 на 100 хил.

"Нямаме такова голямо нарастване на случаите, които да имат нужда от болнично лечение, а и се вижда, че броят на излекуваните пациенти нараства. Колкото се приемат, толкова се и изписват", настоя на свой ред директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Имаме готовност да реагираме при евентуално нарастване", успокои той.

"Очакваме пациентите в болниците да достигнат 11 хиляди, и до 850 в интензивните сектори. Болниците сме заредени, имаме достатъчно кислород", заключи проф. Балтов.

Броят на хоспитализираните премина 10 000! Положителните тестове - 23%

Първоаприлски Ден на отворените врати: Ресторанти, фитнеси, кино, театри