Според археолозите хората са пускали бижута и керамика в специални източници на вода - подобно на това както днес се хвърлят монети в така наречените кладенци на желанията, пише Аrkeonews.

Територията на днешния град Гермеринг в Горна Бавария е била населена отдавна. За това свидетелстват многобройни находки от праисторията и ранната история. От началото на 2021 г. към тях бяха добавени много нови: при започването на строителни работи бяха открити множество следи от селища от бронзовата епоха до ранното средновековие на площ от около седем хектара.

Това включва останките от кладенци, използвани от хора от различни епохи за водоснабдяване. Но един от намерените на мястото е значително различен от останалите, според Баварската държавна служба за опазване на забележителностите (BlfD).

цял екран
Снимка: Marcus Guckenbiehl

Този дървен кладенец е на повече от 3000 години и е дълбок около пет метра в сравнение с други кладенци.

„Изключително рядко се среща кладенец, който е толкова добре запазен повече от 3000 години. Дървените му стени са напълно запазени на дъното и все още са частично мокри от подпочвените води. Това обяснява и доброто състояние на находките от органични материали, които сега се изучават по-подробно. Надяваме се, че това ще ни даде повече информация за ежедневния живот на заселниците от онова време", казва Йохан Хаберстро, археолог в Баварската държавна служба за защита на паметниците.

находки, бронзова епоха, накитицял екран
 
Снимка: Marcus Guckenbiehl

В това, което някога е било основата на кладенеца, екип от археолози откри 26 бронзови закопчалки за дрехи, гривна, две метални спирали, вграден животински зъб, кехлибарени мъниста и повече от 70 керамични съда. Археолозите отбелязват, че подобни находки правят този кладенец фундаментално различен от другите на мястото на разкопките.

Тези ценни предмети, обикновено открити в погребенията от средната бронзова епоха, не са били предмети за ежедневна употреба (1800-1200 г. пр. н. е.). И състоянието им показва, че са внимателно спуснати във водата, а не изхвърлени.

„И днес за много хора чешмите и кладенците имат нещо магическо. Те хвърлят монети с надеждата, че желанията им ще се сбъднат. Не можем да си обясним точно от какви мотиви са се ръководили нашите предци преди 3000 години, поднасяйки бижута и други ценни подаръци. Но можем да предположим, че те са били предназначени като жертва за добра реколта“, обяснява Матиас Пфейл от BlfD.

находки, бронзова епоха, накитицял екран
Снимка: Marcus Guckenbiehl

Може би отговорът се крие в необичайните характеристики на кладенеца. Според изследователите дълбочината му е показателна за употреба, когато нивото на подземните води е спаднало значително. От своя страна това означава, че през този период е имало продължителна суша и, разбира се, провал на реколтата. Може би затова хората са дарявали част от богатството си на боговете.

Тези разкопки са сред най-големите в Бавария. През това време учените са документирали около 13 500 археологически находки, предимно от бронзовата епоха и ранното средновековие, някои от които в момента се проучват и съхраняват в Баварската държавна служба за защита на паметниците.

Превод: GlasNews